The Snake and the Mirror NCERT 9 ENGLISH TEXTBOOK SOLUTION

I. Here are some sentences from the text. Say which of them tell you, that the
author:

  • (a) was afraid of the snake,
  • (b) was proud of his appearance,
  • (c) had a sense of humour,
  • (d) was no longer afraid of the snake.

1. I was turned to stone.

2. I was no mere image cut in granite.

3. The arm was beginning to be drained of strength.

4. I tried in my imagination to write in bright letters outside my little heart the
words, ‘O God’.

5. I didn’t tremble. I didn’t cry out.

6. I looked into the mirror and smiled. It was an attractive smile.

7. I was suddenly a man of flesh and blood.

8. I was after all a bachelor, and a doctor too on top of it!

9. The fellow had such a sense of cleanliness…! The rascal could have taken
it and used it after washing it with soap and water.

10. Was it trying to make an important decision about growing a moustache or
using eye shadow and mascara or wearing a vermilion spot on its forehead.

Solution : 

1. Was afraid of the snake

2. Had a sense of humour

3. Was afraid of the snake

4. Was afraid of the snake

5. Was afraid of the snake

6. Was proud of his appearance

7. Was no longer afraid of the snake

8. Was proud of his appearance

9. Had a sense of humour

10. Had a sense of humour

II. Expressions used to show fear

Can you find the expressions in the story that tell you that the author was
frightened? Read the story and complete the following sentences.

1. I was turned .____________________________________________

2. I sat there holding .______________________________________________

3. In the light of the lamp I sat there like ._________________________________

Solution : 

1. I was turned to stone.

2. I sat there holding my breath.

3. In the light of the lamp I sat there like a stone image in the flesh.

III. In the sentences given below some words and expressions are italicised. They
are variously mean that one

  • is very frightened.
  • is too scared to move.
  • is frightened by something that happens suddenly.
  • makes another feel frightened.

Match the meanings with the words/expressions in italics, and write the
appropriate meaning next to the sentence. The first one has been done for you.

1. I knew a man was following me, I was scared out of my wits. (very frightened)

Solution : 

I knew a man was following me, I was scared out of my wits. (Very frightened)

2. I got a fright when I realised how close I was to the cliff edge

Solution : 

I got a fright when I realised how close I was to the cliff edge. (Frightened by something that happens suddenly)

3. He nearly jumped out of his skin when he saw the bull coming towards him.

Solution : 

He nearly jumped out of his skin when he saw the bull coming towards him. (Very frightened)

4. You really gave me a fright when you crept up behind me like that.

Solution : 

You really gave me a fright when you crept up behind me like that. (Frightened by something that happens suddenly)

5. Wait until I tell his story — it will make your hair stand on end.

Solution : 

Wait until I tell his story – it will make your hair stand on end. (Makes another feel frightened)

6. Paralysed with fear, the boy faced his abductors.

Solution : 

Paralysed with fear, the boy faced his abductors. (Too scared to move)

7. The boy hid behind the door, not moving a muscle.

Solution : 

The boy hid behind the door, not moving a muscle. (Too scared to move) 

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification