NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns

Play with Patterns

PATTERN AROUND US

Question 1:

Look around you and list three things in which you find some pattern.

Answer:

Stairs, Giraffe, zebra, leopard.

Question 2:

Draw some patterns which you have found around yourself.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 10 - 1

Question 3:

Class 3 Maths Chapter 10 - 2

You will see that these designs have been made by using the same block in different ways.

Can you see a pattern in the way each block is repeated?

Answer:

Yes, the same block has been used once in upward direction and then once in downward direction. Then the same is repeated.

PRACTICE TIME

Question 1:

Given below are some patterns.

Figure out the rule for each and continue the pattern.

Answer:

Rule for each pattern:

(a) The pot colour is alternate red and blue.

(b) Two times A followed by B.

(c) In the first block, one flower petal is drawn; then 3 are drawn and then 5 petals.

(d) The blue triangle appears in the top, then left, then down and then right.

(e) The object rotates clockwise.

(f) The sequence is: morning, afternoon, evening, night.

Here are the complete patterns:

Class 3 Maths Chapter 10 - 3
Class 3 Maths Chapter 10 - 4
Class 3 Maths Chapter 10 - 5

Morning, afternoon, evening, night, morning, afternoon, evening, night.

GROWING PATTERNS

Question 1:

Can you see the rule and continue the pattern?

Answer:

Yes the pattern is that the number of arrows grows by one every two ovals. The first two ovals have 1 arrow. The next two have 2 arrows, so on and so forth. Also, in each set of two, the first oval has downward arrow(s) and the next has upward arrow(s).

Class 3 Maths Chapter 10 - 6

NUMBER PATTERNS

Question A:

Look for the rules and continue these growing patterns:

Answer:

(a) 51, 56, 61, 66, 71, 76, 81, 86

(b) 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63

(c) 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512

(d) 12A, 13B, 14C, 15D, 16E, 17F, 18G

Question B:

Look at these growing patterns. Find out what to add to each number to get the next one:

Answer:

(a) 1, 3, 6, 10, __, __, __, __, __.

  • First number: 1
  • Second number: 3 (i.e. 1 + 2)
  • Third number: 6 (i.e. 3 + 3)
  • Fourth number: 10 (i.e. 6 + 4)
  • Thus, next number will be
  • 10 + 5 = 15
  • 15 + 6 = 21
  • 21 + 7 = 28
  • 28 + 8 = 36
  • 36 + 9 = 45
  • So, the final pattern will be: 1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36, 45.

(b) 0, 2, 6, 12, __, __, __, __, __.

  • First number: 0
  • Second number: 2 (i.e. 0 + 2)
  • Third number: 6 (i.e. 2 + 4)
  • Fourth number: 12 (i.e. 6 + 6)
  • Thus, next number will be
  • 12 + 8 = 20
  • 20 + 10 = 30
  • 30 + 12 = 42
  • 42 + 14 = 56
  • 56 + 16 = 72
  • So, the final pattern will be: 0, 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, 72.

(c) 1, 3, 7, 13, __, __, __, __, __.

  • First number: 1
  • Second number: 3 (i.e. 1 + 2)
  • Third number: 7 (i.e. 3 + 4)
  • Fourth number: 13 (i.e. 7 + 6)
  • Thus, next number will be
  • 13 + 8 = 21
  • 21 + 10 = 31
  • 31 + 12 = 43
  • 43 + 14 = 57
  • 57 + 16 = 73
  • So, the final pattern will be: 1, 3, 7, 13, 21, 31, 43, 57, 73.

(d) 2, 3, 6, 11, 18, __, __, __, __, __.

  • First number: 2
  • Second number: 3 (i.e. 2 + 1)
  • Third number: 6 (i.e. 3 + 3)
  • Fourth number: 11 (i.e. 6 + 5)
  • Fifth number: 18 (i.e. 11 + 7)
  • Addition of sequence of odd numbers i.e. 1, 3, 5, 7 …
  • Thus, next number will be
  • 18 + 9 = 27
  • 27 + 11 = 38
  • 38 + 13 = 51
  • 51 + 15 = 66
  • 66 + 17 = 83
  • So, the final pattern will be: 2, 3, 6, 11, 18, 27, 38, 51, 66, 83.

SECRET MESSAGES

Question 1:

Can you tell what they are trying to say?

Answer:

WHERE ARE YOU

IN THE CANTEEN

Question 2:

These are two secret messages. Look for the patterns and find the hidden sentences.

1 I 2 L 3 O 4 V 5 E 6 Y 7 O 8 U

ATBHCIDS EBFOGOHK IIJS KFLUMN

Answer:

I LOVE YOU

THIS BOOK IS FUN

EVEN AND ODD NUMBER PATTERNS

Question 1:

What patterns do you see in these numbers? Continue the same pattern and fill in the blanks:

96, 98, __, 102, __, __, __, __, __.

Answer:

These numbers are called even numbers.

96, 98, 100, 102, 104, 106, 108, 110, 112.

We can continue this pattern till infinity i.e. there is no limit.

Question 2:

Do any of these even numbers end with 3 or 5?

Answer:

No, none of these numbers end with 3 or 5.

Question 3:

What do even numbers end with?

Answer:

Even numbers end with 0, 2, 4, 6, or 8.

Question 4:

Look at the pattern of numbers in blue. Continue the pattern and fill in the blanks:

Answer:

These numbers are called odd numbers.

99, 101, 103, 105, 107, 109, 111, 113.

Question 5:

What do the numbers in blue end with?

Answer:

The numbers in blue end with 1, 3, 5, 7 or 9.

Question 6:

Write all odd numbers between 400 and 410.

Answer:

401, 403, 405, 407, 409.

Question 7:

Write all even numbers between 155 and 165.

Answer:

156, 158, 160, 162, 164.

Question 8:

If we add 1 to any odd number we get an (even/odd) number.

Answer:

We get even number.

Question 9:

If we add 1 to any even number we get an (even/odd) number.

Answer:

We get odd number.

Question 10:

What do you get if you add an even number to an odd number?

Answer:

If we add an even number to an odd number, we get an odd number.

For instance, 3 + 2 = 5; 7 + 4 = 11.

NAMES IN AN ORDER

Question 1:

Adil has to arrange this list so that the names starting with A come first and then come those with B, C, D and so on. Number these names in the order in which they will come.

Answer:

Sharada11Mahadevan8Tsering12Adil1
Gurinder4Baichung2Harsha5Raja10
Narayan9Kavita7Warsha13Elvis3
Jalaj6

Question 2:

Which of the following names have the same pattern?

Harsh, Anna, Kanak, Munna, Ongbi

Answer:

Anna, Kanak, Munna.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification