NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 1 Where to look from?

Where to look from ?

Question 1:

Have you looked at things from different sides? Do they look the same or different?

Answer:

Yes, I have looked at things from different side. Most of them do not look the same from different sides.

Question 2:

Look at the pictures drawn here. How does the table look from the side? Which picture is from the top?

Class 3 Maths Chapter 1 - 1

Answer:

From the side, the table looks like this-

Class 3 Maths Chapter 1 - 2

Picture from the top is-

Class 3 Maths Chapter 1 - 3

PRACTICE TIME

Question A:

A cat is peeping into a classroom. Can you help her find out where the teacher is?

Class 3 Maths Chapter 1 - 4

Answer:

The teacher is standing in front of the students, near her table.

Question B:

Here are some pictures. Find out from where you have to look to see the things this way.

Class 3 Maths Chapter 1 - 5

Answer:

Class 3 Maths Chapter 1 - 6

Question C:

Draw top views of a few things and ask your friends to guess what they are.

Answer:

Top view of a train

Top view of a sofa

Top view of a bottle

MAKE THE OTHER PATTERNS YOURSELF

Question 1:
Copy these shapes on the dot grid. Note that some lines in the shapes are straight and some are not.

Class 3 Maths Chapter 1 - 8

Answer:

Class 3 Maths Chapter 1 - 9

Question 2:

Use the dot grid given below to draw your own designs and shapes.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 1 - 10

Question 3.

Complete these figures to make squares and rectangles.

Class 3 Maths Chapter 1 - 11

Answer:

Class 3 Maths Chapter 1 - 12

Question 4:

On the dot grid given below, draw the following:

(a) a kite (b) a leaf (c) a flower (d) a boat (e) a star (f ) a pot

Class 3 Maths Chapter 1 - 13

Answer:

Class 3 Maths Chapter 1 - 14

TIT FOR TAT

Question 1:

The painter had made many such pictures in which he drew only one half of the things. Draw the other half of these pictures and find out what these things are. Try doing it with a mirror.

Class 3 Maths Chapter 1 - 15

Answer:

Class 3 Maths Chapter 1 - 16

Question 2:

If you ask the painter to draw things which cannot be divided into two similar mirror halves, then he cannot play the trick. Draw three more such things which do not have similar mirror halves.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 1 - 17

MIRROR HALVES

Question 1:

Look at the pictures given below. Does the dotted line divide each picture into two similar mirror halves?

Class 3 Maths Chapter 1 - 18

Answer:

Class 3 Maths Chapter 1 - 19

Question 2:

Give some more examples.

Answer:

NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 1-15

Question 3:

Using a dotted line, can you divide the following pictures into two similar halves?

Class 3 Maths Chapter 1 - 23

Answer:

Class 3 Maths Chapter 1 - 29

Question 4:

Can you guess these letters from their halves?

Class 3 Maths Chapter 1 - 25

Answer:

A C H U B K

Question 5:

Guess the words by looking at their halves.

Class 3 Maths Chapter 1 - 26

Answer:

How Wax Cooked Rice

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification