NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 9 It’s Raining

 It’s Raining

Question 1:

How did Appu know that the banana trees needed water?

Answer:

As the banana trees were dropping, and once watered, the trees became alive; Appu understood that the banana trees needed water.

Question 2:

From where do the plants growing around your house get water?

Answer:

Most of the plants get water from rain. We also water them.

Question 3:

Appu drank water from the river till he was happy. Have you seen animals drinking water? Where?

Answer:

Yes, I have seen cats, dogs and cows drinking water around my house.

Question 4:

Have you ever given water to any animal? If yes, which animal?

Answer:

Yes, I have given water to a cow.

Question 5:

Some animals are not given water by anyone. From where do they drink water?

Answer:

Such animals drink water from ponds, lakes and rivers.

CLOUDS

Question 1:

The poet saw many things in the clouds. Have you ever seen anything in the clouds? What?

Answer:

Yes, I have seen dragon, horse, and bird shapes in the clouds.

Question 2:

What all do the clouds do?

Answer:

Clouds are formed through evaporated water. On condensation, clouds release water and bring rains.

Question 3:

Have you ever seen a rainbow? When can you see a rainbow?

Answer:

Yes, I have seen rainbows twice. Rainbows can be seen when sun rays from behind fall on rain drops.

Question 4:

How do you feel when it rains?

Answer:

I feel extremely happy when it rains.

Question 5:

Apart from clouds, what do you see when it rains?

Answer:

When it rains, it usually is accompanied with thunder, lightning and strong winds.

Question 6:

What happens when it rains?

Answer:

When it rains, the weather becomes very cold. The sky gets dark. Earth releases a soothing fragrance.

Question 7:

When it rains, making paper boats and floating them on water is really fun. Isn’t it?

Answer:

Yes, it is so much fun!

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification