NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 6 Foods We Eat

Foods We Eat

Question 1:

Did all the children in the class eat the same food items yesterday? Why?

Answer:

No, all of them ate different food items. It is because they belong to different families and possibly from different regions.

Question 2:

You must have noticed that in the picture (Page 36) there is one child in whose house no food was cooked. What could be the reason?

Answer:

There could be many reasons behind this.

May be the child’s mother (or whosoever cooks food at home) was not keeping well the previous day.

Or, may be the family is poor and could not afford meals at all the times.

Question 3:

Has it ever happened to you that on some day you were very hungry but there was nothing to eat? If yes, why?

Answer:

Yes, this happened when we ran out of the gas cylinder.

Question 4:

How do you know that you are hungry?

Answer:

We can feel the urge to eat something in our stomach when we are hungry.

Question 5:

How do you feel when you are hungry?

Answer:

When we are hungry, we feel very restless until we eat something.

VIPUL’S FAMILY

Question 1:

Why was Dadi not able to climb the stairs quickly?

Answer:

Because she is old.

Question 2:

How does Dadi like to have her dal?

Answer:

Dadi likes to have a little bit sugar in her dal.

Question 3:

How many persons in the story can eat bhutta easily and why?

Answer:

Vipul, his mother and mami can eat bhutta easily as they are young and have strong teeth.

Question 4:

Can all old people eat bhutta? Why?

Answer:

No, not all the old people eat bhutta. In old age, the teeth and gums become weak.

Question 5:

For four months Chhutki will have only her mother’s milk. That is her only food. Why?

Answer:

As four months old children do not have teeth, they need to take only fluids. Mother’s milk is the best fluid for kids.

Question 6:

Fill in the table.

Answer:

What they can eatWhat they cannot eat
ChildRice-dalBhutta
OatsSugarcane
YoungAnything Edible can be eaten by Young People
OldRice-dalBhutta
Curry, OatsSugarcane, hard dry-fruits

Question 7:

Put a circle on the things that you eat often.

Rice, wheat, barley, oats, maize, millet, kappa (tapioca), ragi

Answer:

Rice, wheat, barley, oats, maize, millet, kappa (tapioca), ragi

Question 8:

Find out and write what all can be prepared from rice and wheat.

Answer:

Class 3 EVS Chapter 6 - 1

Question 9:

Write the names of three food items you like to eat and three that you dislike.

Answer:

Like- pav-bhaji, dal-rice, jalebi

Dislike- bitter-gourd, pumpkin, samosa

Question 10:

What are the reasons that decide what we eat? Put a tick on them. Add to the list.

Answer:

What is easily available.

What we can buy.

Customs and traditions.

Whether we like it or not.

The freshness and presentation of the food.

Question 11:

Names of some things are given below. Put a circle on the things that can be eaten. If you are not sure about anything you may ask your teacher.

Answer:

Class 3 EVS Chapter 6 - 2

Question 12:

Write the names of some food items that you have never eaten before but feel like eating.

Answer:

Sarson (mustard) curry, Chapati made by bajra flour.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification