NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 5 Chhotu’s House

Chhotu’s House


Question 1
:

What did Chhotu think when he looked at the pipe?

Answer:

Chhotu thought that he can take shelter in the pipe, as it would save him from the dust, wind, rain and cold.

Question 2:

How did Chhotu use the pipe?

Answer:

Chhotu took shelter in the pipe.

Question 3:

Into which parts did Chhotu divide the pipe and its surrounding area?

Answer:

He divided it into:

1. Sleeping area

2. Cooking area

3. Cloth-Drying area

4. Water-Storage area

5. Guest-Sitting area

Question 4:

In which part of this house will Chhotu like to spend most of his time?

Answer:

He would like to spend most of his time around the guest-sitting area.

Question 5:

Why do you think Chhotu invited Monu to live with him in the pipe?

Answer:

He invited Monu to live with him in the pipe because he saw Monu searching for a shelter. Also, Chhotu would feel better if he has a company at home.

Question 6:

Who all live with you in your house?

Answer:

In my house, I live with my mother, father, two brothers, grandfather and grandmother.

Question 7:

Chhotu divided the pipe into different parts. Write the names of the different parts of your house.

Answer:

Drawing Room, Dining Room, Kitchen, Study Room, Bed Room, Toilet and Bathroom.

Question 8:

How much time in a day do you spend in each part of your house?

Answer:

Drawing Room = 2 hours

Dining Room = 2 hours

Kitchen = ½ hour

Study Room = 4 hours

Bed Room = 8 hours

Toilet = ½ hour

Bathroom = ½ hour

Question 9:

Is there any part of your house where a particular member of your family spends more time?

Answer:

My mother spends more time in the kitchen.

Question 10:

Is there any part of your house where a particular family member never goes or goes for a short time?

Answer:

My father goes to the kitchen for a very short time.

Question11:

Do you keep your house clean? How?

Answer:

Yes, I do keep my house clean. We clean it using broomstick and mopper.

Question 12:

Who all help to keep your house clean?

Answer:

Maid, my mother and my father.

Question 13:

Where do you go to freshen up in the morning?

Answer:

I go to the toilet.

Question 14:

Where do you throw the garbage of your house?

Answer:

We throw it in the garbage bin.

Question 15:

Is the area around your house clean?

Answer:

Yes, it is.

Question 16:

Do you use a toilet in or around your house?

Answer:

In the house.

Question 17:

Who cleans it?

Answer:

Maid cleans it.

Question 18:

How do you help in keeping it clean?

Answer:

By making sure that it is clean after I use it.

Question 19:

Is there any special way in which you decorate your house? When and how?

Answer:

Yes, on the occasion of Diwali, we decorate our house with beautiful Rangolis, Diyas and colourful lights.

Question 20:

Name the things with which you decorate your house.

Answer:

We decorate our house with flowers, lanterns, diyas, lights, sceneries, wall-hangings, etc.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification