NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 4 Our First School

Our First School

Question 1:

Who all are there in your family? Write their names and how they are related to you.

Answer:

NAMERELATIONSHIPNAMERELATIONSHIP
Saina AhujaMotherGargi AhujaGrandmother
Vishwa AhujaFatherAshok AhujaGrandfather

Question 2:

Write the relationship between any two members of your family – such as husband-wife, brother-sister, mother-daughter…

Answer:

NAMES OF TWO MEMBERS OF YOUR FAMILYTHEIR RELATIONSHIP
Saina AhujaVishwa AhujaHusband-Wife
Gargi AhujaAshok AhujaHusband-Wife
Saina AhujaGargi AhujaDaughter-in-law – Mother-in-law
Vishwa AhujaAshok AhujaSon-Father

Question 3:

What do your family members call you lovingly? Do you have a pet name? How do you call your family members?

Answer:

My family member call me Khushi. Yes, I have a pet name i.e. Koli. I call my father as Daddy and mother as Mumma. I call my brothers as Sanu and Bhanu.

Question 4:

Two persons in the picture look a lot like each other. How do you think they are related?

Answer:

The two ladies look a lot like each other. They must be mother-daughter.

Question 5:

Is there any similarity between you and any other member of your family – in the way you talk, walk, smile or even in your looks…? With whom and how?

Answer:

Yes, I am quite similar to my father in looks.

Question 5:

Is your family involved in any particular work? If yes, what?

Answer:

Yes, most of the people in my family are Engineers.

Question 6:

Do you help the family with the work?

Answer:

Not much as I am very young now.

Question 7:

You also learnt many things from your family. What and from whom? Has anyone learnt anything from you?

Answer:

I have learnt punctuality from my mother; etiquettes from my father; and manners from my mother, father and grandparents.

My brothers have learnt sharing from me. I always share my chocolates, sweets, etc. with them.

Question 8:

Think and write:

  • 1. When I am sad, I go to my __________________.
  • 2. When I want to know about the past, I go to my _____________________________.
  • 3. When I want to share my secrets, I go to my _____________________________.
  • 4. When I do something wrong, I go to my _____________.

Answer:

1. When I am sad, I go to my mummy.

2. When I want to know about the past, I go to my grandfather.

3. When I want to share my secrets, I go to my father.

4. When I do something wrong, I go to my grandmother.

Question 9:

Are there any particular practices followed by your family? What are those?

Answer:

1. We always put our shoes outside the door of the home.

2. We take bath and worship God in the morning.

Question 10:

Which practices you and your family do to keep your house and the surroundings clean?

Answer:

We always keep our home and the surroundings clean by dusting and brooming.

Question 11:

Does any member of your family have any particular habit like laughing loudly or singing when they are happy? Imitate them.

Answer:

Yes, one of my uncles laughs very loudly.

Question 12:

How do you show respect to elders in your family? Look around to see how others show respect.

Answer:

I show respect to my elders by touching their feet and following what they say.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification