NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 19 Our Friends- Animal

Our Friends- Animal

Question 1:

Put the sentences in the correct order:

Peter lovingly patted the bird.

The children saw a bird circling in their classroom.

Navjyot and Ali quickly brought water in a bowl.

The bird flew away.

The bird hurt itself with the fan.

Answer:

Here is the correct order of sentences:

1. The children saw a bird circling in their classroom.

2. The bird hurt itself with the fan.

3. Navjyot and Ali quickly brought water in a bowl.

4. Peter lovingly patted the bird.

5. The bird flew away.

Question 2:

What do you think Malini would have done?

Answer:

Malini would have taken the kitten to its mother.

Question 3:

What will people in Meenu’s family do?

Answer:

Meenu’s family would wash Bholi’s wound with water and put medicine on the wound.

Question 4:

Chandu Dhobi looks after his donkey very well. The donkey too does a lot of his work. Look at the pictures and write what are the things that Chandu does for his donkey-

Answer:

NCERT solutions Class 3 EVS chapter 19 - 1

Question 5:

Do you or any of your neighbours have a pet? Which one?

Answer:

Yes, I have a parrot.

Question 6:

What name have you given to your pet? What do you do when your pet is –

1. Hungry

2. Feeling hot or cold

3. Teased by someone

4. Hurt

Answer:

My parrot’s name is Joe.

1. When she is hungry, I give her grains to eat.

2. I take her inside my room.

3. I stop that person from doing so.

4. I apply medicine on the wounded area.

Question 7:

We keep some pet animals at home. We look after them too. In the table below are the names of some such animals. Complete the table.

Answer:

NCERT solutions Class 3 EVS chapter 19 - 2

Question 8:

Like us, animals also need water to live. There are many other things which are required by both – animals and humans. Write the names of three such things.

Answer:

Three such things are:

Water

Air

Sunlight

Question 9:

Have you ever fed any animal or seen anyone else feeding any animal? If yes, then fill in the table.

Answer:

NAME OF THE ANIMAL YOU FEDWHAT DID YOU FEED
DogBiscuits, Pedigree
CatMilk
CowGrass, Grains
RabbitCarrots, Biscuits
PigeonBread crumbs, Biscuit crumbs

Question 10:

Why do you feed these animals?

Answer:

We feed animals because they too feel hungry.

Question 11:

Which animal did most children feed?

Answer:

Most of the children fed dogs.

Question 12:

What did they feed?

Answer:

They fed pedigree, meat and biscuits.

Question 13:

Do you have these names in your list? Find out what these animals eat?

Answer:

ANIMALSWHAT THEY EAT
RatGrains, leftover food
CockroachSmall insects
PigGarbage
BatBlood
SquirrelAny kind of food item
MonkeyAny kind of food item
CrowAny kind of food item
SpiderSmall insects
LizardSmall insects

Question 14:

Who eats what? Match by drawing lines of different colours. One example is shown.

Answer:

NCERT solutions Class 3 EVS chapter 19 - 3

Question 15:

Write the names of the animals-

Answer:

You have touchedYou have not touched but you can touchYou cannot touch
PigeonElephantLion
DogHorseTiger
CatBuffaloCrocodile
CowRabbitSnake

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification