NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 18 A House Like This

A House Like This

Question 1:

Why are houses made on bamboo pillars where Bhupen lives?

Answer:

Bhupen hails from Assam. Assam receives heavy rainfalls. So, the houses there are made at a height of 10-12 feet. That’s why houses are made on strong bamboo pillars.

Question 2:

What kind of roofs do these houses have? Why are they made like this?

Answer:

These houses have slant roofs. They are made like this so that the water does not stay at the roof and create leaks.

Question 3:

How does one enter these houses?

Answer:

One enters these houses by wooden ladders.

Question 4:

At night the ladder is removed from these houses. Can you tell why?

Answer:

This is done in order to prevent any unwanted animal entering the house.

Question 5:

In which area is Chameli’s house?

Answer:

Chameli’s house is in a hilly area (Manali).

Question 6:

What is the similarity in the roofs of Chameli’s and Bhupen’s houses?

Answer:

The similarity in the roofs of Chameli’s and Bhupen’s house is that they are slant.

Question 7:

How do roofs help in their areas?

Answer:

The slanting roofs do not let the water/snow get accumulated on them.

Question 8:

How do people go up in multi-storeyed buildings?

Answer:

People go up in multi-storeyed buildings through stairs or lifts.

Question 9:

How is a houseboat different from other houses?

Answer:

Houseboats are different from other houses because houseboats don’t stay at one place, they keep moving unlike other houses.

Question 10:

Would you like to live in such a house? Why?

Answer:

Yes, I would like to live in such a house. Then I can take my house to different beautiful places.

Question 11:

Look at the pictures and match.

Answer:

NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 18 - 1

Question 12:

Put a tick on the names of things which your house is made of.

Answer:

NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 18 - 2

Question 13:

Look at the houses in your neighbourhood. What are they made of? Make a list.

Answer:

The houses in my neighbourhood are made up of cement, brick, stones, sand and stones.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification