NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 17 Here Comes a Letter

Here Comes a Letter

Question 1:

Given below is the journey of a letter shown through pictures. The pictures are not in a sequence. Arrange these to get the correct sequence, by putting number in the circles.

Answer:

NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 17 - 1

Question 2:

What difference do you see in these letters?

Answer:

Some letters are postcards, some are envelopes, etc.

Question 3:

Which letters have stamps on them?

Answer:

All the letters have stamps on them.

Question 4:

Are all the stamps similar? What are the differences?

Answer:

No, all the stamps are not similar. They have different pictures as well as different prices mentioned on them.

Question 5:

Have you seen the stamp of the post office on these letters?

Answers:

Yes, I have.

Question 6:

Write your full address on the postcard given below.

Answer:

NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 17 - 2

Question 7:

Reena’s letter reached Delhi by train. How do you think letters reached distant places when there were no trains?

Answers:

When there were no trains, letters used to be carried to distant places by people, pigeons and horses.

VISIT TO A POST OFFICE

Question 1:

Where all have you seen telephones?

Answer:

I have seen telephones at the offices, houses, schools, colleges, telephone-booths, etc.

Question 2:

With whom do you talk on the telephone?

Answer:

I talk to my friends on the telephones.

Question 3:

Which of the two do you like more – writing a letter or making a phone call? Why?

Answer:

I like to make phone call more than writing a letter. That is because through phone call, we get instant response from the other side whereas we have to wait for days to receive a response of a letter.

Question 4:

We wrote a letter. We also made a phone call. What are the similarities and differences between a letter and a phone call?

Answer:

The similarities between a letter and a phone call are as follows:

1. Both of these are a means of communication.

2. Both of these can be sent anywhere in the world.

The differences between a letter and a phone call are as follows:

1. Phone call is a faster means of communication whereas letter is a slow means of communication.

2. On phone, we can listen to each-other’s voices whereas in letters, we cannot.

3. The phone calls are more expensive than the letters.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification