NCERT Solutions For Class 3 EVS Chapter 12 Work We Do

Work We Do

Question 1:

Look carefully at the picture and write what work is being done by different people.

Answer:

1. Children running towards school.

2. 4 people working on construction of a building

3. A woman going towards post-office

4. A man selling Tea at the Tea-stall

5. Some kids playing under the tree

6. A doctor is going towards hospital

7. A vendor selling watermelons

Question 2:

What kind of work do people in your neighbourhood do? Name any five. What are these workers called?

Answer:

WHAT THEY DOWHAT ARE THEY CALLED
Repair cars and scootersMechanic
Sees and cures the patientsDoctor
Educates studentsTeacher
Sells milkMilk-man
Runs a shopShopkeeper
Sells fruits on the push-cartFruit-seller

Question 3:

In the picture on the first page of this lesson, some buildings have been shown. In the list below put a red circle on the names of these buildings. Also, put a green or yellow circle on the names of those buildings that are in your neighbourhood.

Class 3 EVS Chapter 12 - 1

Answer:

Do as Direct …..

Question 4:

Write the names of any five buildings and the work done in them.

Answer:

NAME OF THE BUILDINGWORK DONE IN THE BUILDING
HospitalTreatment of Patients; Vaccination of children
Post OfficeCollect and Deliver letters from and to people, respectively.
HotelProvision of Food and Stay facilities
SchoolEducate the students
BankFund related activities; withdrawal and deposit of Money

Question 5:

In the picture you saw many people work together to build a new building. School is also one such place where many people work.

1. Write what work is done in the school.

2. Are there any children in the picture who are not going to school? What are they doing?

Answer:

1. Students study, Teachers teach, Librarian keeps a track of books issued and returned by students, Cleaning staff maintains the cleanliness of the school building, etc.

2. Yes, there are children who are not going to school in the picture. One of them is serving tea at the tea-stall; some other children are playing under the tree.

HOUSEHOLD WORK

Question 1:

What work does Deepali do in her own house?

Answer:

Deepali cleans house, washes utensils, cooks food for her brothers and sisters, takes her sisters to school, listens to radio and takes her brother to their father.

Question 2:

Do you also do household work? If yes, what?

Answer:

Yes, I help my mother in arranging things properly at home. Sometimes, I also chop vegetables.

Question 3:

Besides household work do you do any other work at home? If yes, what?

Answer:

No, apart from household work, I do not do any other work at home.

Question 4:

Which of your family members do household work? What work do they do?

Answer:

Family MembersWork They Do
MotherKeeps home tidy, cooks food
GrandmotherGives instructions to the maid so that she cleans home well

Question 5:

Which of your family members work to earn money?

Answer:

Family MembersWork They Do
FatherDoctor
GrandfatherProfessor
Elder BrotherIT Professional

Question 6:

Which of your family members do work but do not get money for it?

Answer:

My mother, who is a home maker, does all the work at home but does not get paid for it.

Question 7:

Find out from your grandparents what work they did when they were children.

Answer:

My grandmother worked a lot in her childhood. She used to help her mother in cooking and keeping the home clean. She learned cooking so many dishes from her early childhood days.

My grandfather used to help his father with the activities at the farms. He also learned cooking the basic dishes. At times, he used to cook for the entire family.

Question 8:

You had written about the work you do and the work done by your elders in their childhood. Is there a change?

Answer:

Yes, we can see a lot of change. Children these days need not work a lot like the earlier days. Most of the women are working these days.

Question 9:

Deepali had to leave school to do household work. Find out if there are any children in your neighbourhood who are over five years and do not go to school.

Answer:

Yes, there are such children in my neighbourhood who are over five years and do not go to school.

Question 10:

Talk to any two children and find out why they do not go to school.

Answer:

First Kid (Aayu): As her family is very poor, along with her family members, she too needs to work for a living.

Second Kid (Satya): Satya is an orphan. For a living, he needs to work at the tea stall. He also distributes newspapers in the morning.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification