NCERT Solutions for Class 3 English Unit 8 Poem – What’s in the Mailbox?

What’s in the Mailbox?

Reading is fun

Question 1:

Who does the postman bring letters for?

Answer:

The postman brings two or three letters for the child’s mother or father.

Question 2:

Does the child ever get a letter?

Answer:

No, the child never gets a letter.

Question 3:

What does the child decide to do?

Answer:

The child decides to write some letters to her friends with the hope of receiving a reply from their end.

Talk time

Question 1:

Have you written letters?

Answer:

Yes, I have written many letters.

Question 2:

Who have you written to?

Answer:

I have written letters to my friends, cousins and relatives.

Question 3:

Who would you like to write to today? Why?

Answer:

Today, I would like to write a letter to my cousin brother, Anuj. I want to write to him as it’s his birthday today and I would invite him to come and stay at my place for few days.

Let’s write

Question 1:

Now write a letter to your friend, telling her about your school. You can use some of these words:

classrooms children bell blackboard teacher building

Answer:

House No. 32, Girinagar,

Bangalore, Karnataka – 560085.

22nd March 2010.

Dear Papiya,

I’m writing this letter to tell you a few things about my school. The name of my school is St. Mary’s Convent. My school has a huge building. There are about two thousand children studying in my school. The classrooms are very spacious and every classroom has a big blackboard. The class teacher writes lessons on it. Each class lasts for about 30 minutes and the peon rings the bell on completion of every class. My school is one of the best schools in town.

Yours lovingly,

Latika.

Paper fun

Activity: Let’s make an envelope and post our letter too!

Solution: Activity to be done yourself. Do as instructed.

Word building

Question 1:

Here are some people who help us.

Let’s try matching A with B.

NCERT Solutions Class 3 English Unit 8 Poem Whats in the Mailbox - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 3 English Unit 8 Poem Whats in the Mailbox - 2

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification