NCERT Solutions for Class 3 English Unit 7 Poem Puppy and I

Puppy and I

READING IS FUN

Question 1:

Who is the ‘I’ in the poem?

Answer:

I in the poem is a child.

Question 2:

Where was the Man going?

Answer:

The Man was going down to the village to get some bread.

Question 3:

Why didn’t the child go with the Horse?

Answer:

The child didn’t go with the Horse because the horse seemed to be busy in his work. He was going to get hay from the village.

Question 4:

Why did the child go with the Puppy?

Answer:

The child went with the puppy because the puppy was going up the hills to roll and play and the kid too wanted to play.

TALK TIME

Question 1:

Do you have a pet?

Answer:

Yes, I do have a pet.

Question 2:

Talk about three things that you and your pet do together.

Answer:

Every morning and evening, we go for walks.

We have breakfast together.

We sit and watch TV together.

Question 3:

How do you look after your pet? Tell the class first in your own language, and then in English.

Answer:

I take him for walks in the morning and evening. I bathe him. I feed him good food whenever he is hungry. I keep his bed clean.

LET’S DRAW

Question 1:

Look at the dogs in the picture and write about them.

NCERT Solutions Class 3 English Unit 7 Poem - Puppy & I -1

Answer:

Bull Dog: I am a Bull-Dog. I have a big head, short and flat nose. My neck is short and thick. Overall, I am short.

Boxer: I am a Boxer. I am a large dog with short and flat nose. My tail is short. My hair is smooth.

German Shepherd: I am a German Shepherd. I help Police in catching the thieves, etc. I also help in

guarding buildings, etc.

Doberman: I am a Doberman. I help in guarding buildings. I am a large dog with short hair.

LET’S WRITE

Question 1:

Match the animals with their sounds.

A B

a horse trumpets

a dog bleats

a sheep neighs

a cat roars

an elephant moos

a tiger barks

a cow mews

Answer:

NCERT Solutions Class 3 English Unit 7 Poem - Puppy & I - 2

Question 2:

List these animals under Domestic Animals and Wild Animals.

jackal fox tiger dog cow

elephant bear sheep goat buffalo

Answer:

Domestic Animals: dog, cow, sheep, goat, buffalo.

Wild Animals: jackal, fox, tiger, elephant, bear.

Question 3:

Fill in the blanks with rhyming words.

Hill ____________ ____________

Hay ____________ ____________

Fine ____________ ____________

Get ____________ ____________

Going ____________ ____________

Hare ____________ ____________

Answer:

Hill – Chill, Kill, Pill

Hay – Ray, Day

Fine – Dine, Shine

Get – Bet, Met

Going – Owing, Rowing

Hare – Dare, Rare

Question 4:

Choose the right words.

1. Bruno is my ____________. (pet/dish)

2. He breaks his ____________. (dish/fish)

3. Daddy gives him ____________. (water/milk)

4. Mummy gives him a new ____________. (fish/dish)

5. Bruno is now ____________. (sad/happy)

Answer:

1. Bruno is my pet. (pet/dish)

2. He breaks his dish. (dish/fish)

3. Daddy gives him milk. (water/milk)

4. Mummy gives him a new dish. (fish/dish)

5. Bruno is now happy. (sad/happy)

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification