NCERT Solutions for Class 3 English Unit 6 Poem Trains

Trains

READING IS FUN

Question 1:

Where do the trains run?

Answer:

The trains run over the mountains, plains and rivers.

Question 2:

What are the ‘‘precious loads’’ that they carry?

Answer:

They carry passengers, parcels, letters, etc.

Question 3:

When do the trains run?

Answer:

Trains run through the days and nights.

Question 4:

What is ‘dusk’ and ‘dawn’?

Answer:

Dawn is the time when the first rays of sun touch the earth in the morning.

Dusk is the time when the sun sets and the night begins.

TALK TIME

Question 1:

Do you enjoy train rides?

Answer:

Yes, I enjoy train rides.

Question 2:

If you had to travel over a long distance, how would you like to go and why?

Answer:

Over a long distance, I would like to go by train because while travelling, I can talk and play around in the train.

Question 3:

If you had to spend the night on a train, what would you need to take with you?

Answer:

If I had to spend the night on a train, I would need to take the following things with me:

Bedsheet, pillow, food, water, face wash, soap and comb.

LET’S WRITE

Question 1:

Describe an interesting train or bus journey you have taken, or would like to take. Write four sentences about your journey. You can use some of the following words and phrases.

many people crowded tea stalls

station/bus station river

window big and small trees

seat hills

ticket loud whistle

Example : I went to the railway station with my father…

Answer:

I went to the railway station with my father to go to Mumbai. There were many people at the railway station. There were crowded tea stalls at the station. We purchased the tickets and reached the platform next to the train in which we had to get in. We went inside the train and after some time it gave a long whistle. It left the station. I was sitting near the window. We crossed a big river. On the way, we crossed hundreds of big and small trees, hills, etc. It was a great journey!

WORD BUILDING

Question 1:

Sort out these different means of transport into correct groups. One is done for you.

Bus Car Aeroplane Ship Boat

Train Bicycle Helicopter Truck Steamer

Answer:

LANDAIRWATER
BusAeroplaneShip
CarHelicopterBoat
TrainSteamer
Bicycle
Truck

Question 2:

Complete the sentences

1. Give me some ___________ to eat. (food/clothes)

2. Play with __________. (me/grey)

3. Swim across ____________ (the river/the boat)

4. Let’s get on the ______________ (train/dawn)

Answer:

1. Give me some food to eat. (food/clothes)

2. Play with me. (me/grey)

3. Swim across the river. (the river/the boat)

4. Let’s get on the train. (train/dawn)

SAY ALOUD
Question 1
:

maildawnplains
failontrains

Answer:

The student has to do as directed.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification