NCERT Solutions for Class 3 English Unit 5 The Yellow Butterfly

The Yellow Butterfly

READING IS FUN
Question 1
:

Where did Sonu first see the yellow butterfly?

Answer:

Sonu first saw the yellow butterfly flying around in his garden.

Question 2:

Name three places where the butterfly rested.

Answer:

The three places are as follows:

Red-rose, Lotus-leaf and a pink flower on the peach tree.

Question 3:

Why did Sonu chase the butterfly?

Answer:

Sonu chased the butterfly so that he could catch it and look at the beautiful butterfly.

Question 4:

Why did Sonu let the butterfly go?

Answer:

Sonu let the butterfly go because when he caught the butterfly in his hands, it looked sad. Sonu wanted to see it happy, so he let go of it.

TALK TIME
Question 1
:

If you were a butterfly, how would you feel if you were caught?

Answer:

I would feel very bad if were caught.

Question 2:

Why did the butterfly go to the flowers in the garden?

Answer:

The butterfly went to the flowers in the garden to suck the nectar from the flowers.

LET’S WRITE
Question 1
:

Write the sentences in proper order using these words to help you:

first then after this finally

1. Finally, I dress up and go to school.

2. Then I brush my teeth and have a bath.

3. First of all, I get out of bed.

4. After this I eat my breakfast.

Answer:

1. First of all, I get out of bed.

2. Then I brush my teeth and have a bath.

3. After this I eat my breakfast.

4. Finally, I dress up and go to school.

TEAM TIME
Question 1
:

Activity: Paper fun

Answer:

The student has to do as directed.

WORD BUILDING
Question 1
:

Make two words from one word. One has been done for you.

butterfly butter fly

everywhere ________ ________

inside ________ ________

outside ________ ________

sunlight ________ ________

Answer:

butterflybutterfly
everywhereeverywhere
insideinside
outsideoutside
sunlightsunlight

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification