NCERT Solutions for Class 3 English Unit 4 A Little Fish Story

Little Fish Story

READING IS FUN

Question 1:

How many fish are there in the sea?

Answer:

There are a great many million fish in the seas.

Question 2:

Why was the little fish unhappy?

Answer:

The little fish was unhappy because he was so very small.

Question 3:

What happened to the fish one day?

Answer:

One day, the fish got trapped in a big net while he was swimming in the sea with his friends.

Question 4:

Why was the fish thankful to be a little fish?

Answer:

The fish was thankful to be a little fish because he could escape from that net just because he was small.

TALK TIME

Question 1:

Imagine you are a little fish. Describe what you might see around you.

Answer:

There’s water everywhere. I can see colourful plants floating around me. I have lots of colourful fish friends. There are big fish too. I try to be away from the ones who might eat me!

Sometimes, I see a couple of people around me. They just come, swim in the water and leave. I am very little so everything seems so big to me.

WORD BUILDING

Question 1:

Look at the pattern and fill in the blanks.

Look –

Talk –

Pick –

Wish –

Bark –

Pull –

Want –

Help –

Answer:

Look – Looked

Talk – Talked

Pick – Picked

Wish – Wished

Bark – Barked

Pull – Pulled

Want – Wanted

Help – Helped

Question 2:

Fill in the blanks with the right word from the box.

paperflowerswatermatchescowswolves

Answer:

a glass of water a bunch of flowers

a box of matches a herd of cows

a sheet of paper a pack of wolves

LET’S WRITE

Question 1:

Look at the following sentence.

If I were only larger, how much happier I could be.

Make more sentences like this using the words in the box.

tallerthinnersmallerclevereryoungerolder

Answer:

1. If I were only taller, how much happier I could be.

2. If I were only thinner, how much happier I could be.

3. If I were only smaller, how much happier I could be.

4. If I were only cleverer, how much happier I could be.

5. If I were only younger, how much happier I could be.

6. If I were only older, how much happier I could be.

SAY ALOUD

Question 1:

blunderwonderthunderplunderflounder

Answer:

The student needs to say the given words aloud so as to understand its pronunciation.

SONG TIME

Question 1:

Choose the right words.

1. Mahesh sings a __________ (long/little) song.

2. Venkatesh __________ (looks/shouts) at him.

3. Venkatesh thinks Mahesh is __________ (crying/laughing).

4. Mahesh is __________ (singing/saying) a song.

5. The song is in __________ (Telugu/English).

Answer:

1. Mahesh sings a little (long/little) song.

2. Venkatesh looks at him.

3. Venkatesh thinks Mahesh is crying.

4. Mahesh is singing a song.

5. The song is in English.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification