NCERT Solutions for Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip

The Enormous Turnip

READING IS FUN

Question 1:

What did the old man plant?

Answer:

The old man planted turnip seeds.

Question 2:

Why was it difficult for the old man to pull up the turnip?

Answer:

It was difficult for the old man to pull up the turnip because the turnip was huge.

Question 3:

Who helped him to pull up the enormous turnip?

Answer:

An old woman, a boy and a girl helped him to pull up the enormous turnip.

Question 4:

Who ate the enormous turnip?

Answer:

The old man, the old woman, the boy and the girl- all four of them ate the enormous turnip.

TALK TIME

Question 1:

Name and draw four vegetables that have to be pulled out from the earth. Now name them in your own language.

Answer:

Image result for potatoPotato (aloo)

Image result for onionOnion (pyaaz)

Image result for carrotCarrot (gajar)

Image result for garlic pngGarlic (Lehsun)

Question 2:

Let’s go shopping!

How many vegetables can you find in this maze? Draw a circle around each word. One has been done for you.

Answer:

NCERT Solutions Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip - 6

Question 3:

A Game of Opposites

The entire class can be divided into two groups where one group says one word and the second group says the opposite word.

pull push

black _______________

true _______________

right _______________

This is how the game goes on. Some words are suggested here. You may pick up some more words from the lesson.

Far; good; dark; up; old

Answer:

Pull – Push

Black – White

True – False

Right – Wrong

Far – Near

Good – Bad

Dark – Light

Up – Down

Old – Young

TEAM TIME

Question 1:

Activity: Grow a plant.

Answer:

The student has to do as directed.

LET’S WRITE

Question 1:

How do you like to eat these vegetables—raw or cooked? Say why.

Answer:

VEGETABLESRAWCOOKED
CarrotRawCooked
TurnipCooked
PotatoCooked
OnionRawCooked
BeansCooked

Question 2:

Name four vegetables you ate last week. Write their names here.

Answer:

Potato, Peas, Cauliflower, Spinach.

Question 3:

Complete these columns

ONEMANY
CarrotCarrots
TurnipTurnips
OnionOnions
PotatoPotatoes
TomatoTomatoes

VOCABULARY

Question 1:

One word in each of the following sets is different from the others.

Circle the odd one out.

Answer:

1. turnip, potato, tomato, sunflower, carrot, brinjal

2. cow, horse, goat, fox, kangaroo, melon

3. banyan, neem, peepal, mango, snake, apple

4. rose, lily, sunflower, lotus, cauliflower

5. peacock, parrot, lizard, crow, woodpecker

SAY ALOUD

Question 1:

PullCoolCut
FullRootBut
PutShootShut

Answer:

The student needs to say the given words aloud so as to understand their pronunciations.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification