NCERT Solutions for Class 3 English Unit 2 Poem Bird Talk

Bird Talk

READING IS FUN
Question 1
:

Name the two birds in the poem.

Answer:

Robin and Jay.

Question 2:

What are the three things that people can’t do?

Answer:

People can’t grow feathers.

People can’t eat beetles.

People can’t grow wings.

Question 3:

What do birds think of people?

Answer:

Birds think that people are funny as they are so different from birds.

TALK TIME
Question 1
:

Imagine what two elephants would say to each other about people. Let them talk about

– what people look like

– what they eat

– how they walk

Answer:

Here is what the elephants would say to each other about people:

– Look at them, they are so small

– See they eat so less

– Look they walk on two tiny legs

Question 2:

Let’s find two things which you can do and the birds can’t do. Tell the class.

Answer:

I can study, birds can’t.

I can have thoughts, birds can’t.

TEAM TIME
Question 1
:

Let’s make finger puppets.

Answer:

The student has to follow instructions given in the question.

LET’S WRITE

Question 1:

Listen to the sounds of the birds. Make a list of these words.

Answer:

Koo-koo-koo
kook-doo-koo

Question 2:

Now write four sentences on birds using the followings words.

Nest, water, chirp, fly, sky, wings

Answer:

Nest– Birds live in the nest.

Water– Birds drink water when they are thirsty.

Chirp– They chirp loudly in the morning.

Fly– Birds fly above the houses and roads.

Sky– Birds fly in the sky.

Wings– Birds have wings to fly to wherever they want.

Question 3:

Write words that rhyme with the words given below.

day, think, funny, eat, sing

Answer:

Day – bay – ray

Think – pink – link

Funny – sunny – bunny

Eat – neat – seat

Sing – cling – thing

SAY ALOUD

Question 1:

thinkthisten
thinthattop
threethoughtank

Answer:

The student has to do as directed.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification