NCERT Solutions for Class 3 English Unit 1 Poem Good Morning

Good Morning

READING IS FUN

Question 1:

Why is the child in the poem happy?

Answer:

The child is happy because she can now talk and play with the sky, sun, winds, birds, trees, grass and bees.

Question 2:

To whom does the child say ‘Good Morning’?

Answer:

The child says ‘Good Morning’ to the sky, sun, winds, birds, trees, grass and bees.

Question 3:

What does the child want to do?

Answer:

The child wants to play with the sky, sun, winds, birds, trees, grass and bees.

TALK TIME

Question 1:

  • In the morning I say, “Good morning”
  • At night I say, “Good night”
  • A dog says, “Bow-wow”
  • A cow says, “Moo-moo”
  • Say ‘Good morning’ in your own language to

i. Your friends

ii. Your teacher

Answer:

The student has to do as directed in the question.

Question 2:

How would you wish them when you leave school in the evening?

Answer:

We can wish them as “Bye-bye, Have a good day”.

WORD BUILDING

Question 1:

Let’s say aloud

Find words in the poem which rhyme with

bees ______________ day ______________ too ______________

Answer:

Bees – Trees

Day – Away

Too – You

Question 2:

What do you see around you during the day and at night?

Draw in the two boxes given below and colour the picture.

Answer:

The student has to do as directed.

Question 3:

Write two words each from the two pictures you have drawn.

Answer:

Day – Sun, birds, butterflies

Night – Stars, moon, fireflies

TEAM TIME

Question 1:

Dinner

  • This is mud.
  • A big fat worm lives in the mud.
  • A leaf falls in the mud.
  • It is the worm’s dinner!
  • Form groups. Tell each other an interesting thing you have seen in the garden one day.

Answer:

The students have to do as directed.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification