NCERT Solutions For Class 2 Maths Chapter 5 Patterns

Patterns

Question : 1

Bholu  has eaten a part of the shawl of Binni’s mother.

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 1
ncert solutions for class 2 maths chapter 5 2

Answer:

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 3

Question: 2

Madhav wants to make a pattern on a gate using .

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 4

Can you guess which of these cannot be formed with this?

Answer:

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 5

Question: 3

Fill up the blank boxes to complete the pattern.

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 6

Answer:

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 7

Question: 4

Now you also make some patterns with
NCERT Solutions For Class 2 Maths Chapter 5 - 8arrows in your notebook.

Answer:

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 9

Question: 5

Look at the patterns and fill up the boxes.

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 10

Answer:

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 11

Number patterns

Question: 6

Let us look at some patterns with numbers. Fill the number in the blank space of each pattern.

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 12

Answer:

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 13

Question: 7

Titu frog jumps over two numbers and reaches the third number. Where will Titu go next? Make a ring on the other numbers.

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 14

Answer:

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 15

Question: 8

Titu jumps and gets on every 10th stone. Write the numbers on the stones.

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 16

Answer:

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 17

Question: 9

Read and write what comes next:

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 18

Answer:

ncert solutions for class 2 maths chapter 5 19

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification