NCERT Solutions for Class 2 English Unit 9 Story – The Magic Porridge Pot

The Magic Porridge Pot

Reading is fun

Question 1:

Where did Tara go one day?

Answer:

One day Tara went to a forest.

Question 2:

What did the old woman give Tara?

Answer:

The old woman gave a magic porridge pot to Tara.

Question 3:

What did the magic pot cook?

Answer:

The magic pot cooked porridge for Tara and her mother.

Question 4:

Who said, “Do not cook Pot”?

Answer:

Tara’s mother said “Do not cook Pot”, but the pot went on cooking.

Question 5:

Why was there so much porridge on the road?

Answer:

There was so much porridge on the road because Tara’s mother wasn’t aware how to stop the magic pot from cooking the extra porridge.

Let’s talk

Question 1:

What do you eat for your breakfast?

Answer:

I ate poha for my breakfast.

(Note: You can write the answer as per your choice)

Question 2:

Would you like to eat wheat porridge?

Answer:

Yes, I would love to eat wheat porridge.

Question 3:

Have you seen any magic? Tell us about it.

Answer:

Yes, I have seen some magical tricks being performed by a magician at a magic show conducted at my annual school event.

(Note: You can write the answer as per your choice)

Question 4:

What do you call magic in your own language?

Answer:

Activity to be done by yourself.

Say aloud

Question 1:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Story The Magic Porridge Pot-1

Answer:

Activity to be done by yourself.

Let’s write

Question 1:

Fill in the blanks with a , an or the

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Story The Magic Porridge Pot-2

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Story The Magic Porridge Pot-3

Word building

Question 1:

Look at the letters given below and make words starting with them.

Answer:

kind
pond
jump
tiny
moon

Let’s eat

Question 1:

Your mother makes delicious porridge. Would you also like to learn how to make it?

Answer:

Yes, I would like to learn how to make or prepare porridge.

Question 2:

Ask your mother or an older person to help you.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Story The Magic Porridge Pot-4

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 3:

It is your friend’s birthday. For decoration in her party you are presenting a bunch of balloons to her. These balloons are your friendship balloons. Choose a name for each from the box and colour them.

caring sharing kind friendly helpful forgiving truthful

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Story The Magic Porridge Pot-5

Question 4:

Would you like to tell the class a story about any one of these balloons?

Answer:

One of my friends, Raju has a very caring nature. He always shares his lunch box with other students who do not get lunch to school. He cares for everyone and is always ready to lend a helping hand to others.

(Note: You can write the answer as per your choice or experience)

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Story The Magic Porridge Pot-6
NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Story The Magic Porridge Pot-7

Let’s read

Question 1:

Read the picture story aloud (3 students).

Answer:

Activity to be done by yourself.

Reading is fun

Tick (✔) the right answer.

Question 1:

Grandfather sprained his

(a) leg (b) back (c) arm

Answer:

Grandfather sprained his

(a) leg (b) back (c) arm (✔)

Question 2:

Grandfather loved

(a) eating (b) walking (c) sleeping

Answer:

Grandfather loved

(a) eating (b) walking (✔) (c) sleeping

Question 3:

Grandfather missed his

(a) food (b) books (c) exercise

Answer:

Grandfather missed his

(a) food (b)books (c) exercise (✔)

Question 4:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Story The Magic Porridge Pot-8

Answer:

Before Grandfather fellAfter he fell
Grandfather used to go for walks.Now he _keeps sleeping__.
Grandfather used to talk.Now he is _quiet_.
Grandfather met many friends.Now he does not __even go out__.

Let’s practice

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Story The Magic Porridge Pot-9

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification