NCERT Solutions for Class 2 English Unit 7 Poem – On My Blackboard I Can Draw

On My Blackboard I Can Draw

Reading is fun

Question 1:

How many windows does the house have in this poem?

Answer:

There are five little windows in the house.

Question 2:

Where do the marigolds grow?

Answer:

There are six yellow marigolds which are growing up against the wall.

Say aloud

Question 1:

DrawDrainDrip
BrownBrainBrick
ThreeThrowThread
GrowGrapesGrey

Answer:

Activity to be done by yourself.

Let’s listen

Question 1:

Every room becomes dirty if not cleaned. Let’s clean our classroom while singing this poem.

I’m going to sweep the dirt away

I’m going to sweep the dirt away,

I’m going to sweep the dirt away.

Woosh, woosh, woosh.

– Rose Fyleman

Answer:

Activity to be done by yourself.

Let’s write

Question 1:

These are the two rooms of the house. Colour them. Based on this activity, complete the paragraphs –

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 7 Poem On My Blackboard I Can Draw-1

This is my __bedroom__.

It has _one_ window.

The colour of my bed is ___blue___.

There are ___three____ pictures on the wall.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 7 Poem On My Blackboard I Can Draw-2

This is a _living room_.

It has __a sofa set_ in it.

We watch __TV__ here.

It has __two___ curtains.

It has ___a round___ table.

Question 2:

Using the pictures as clues fill in the blanks –

NCERT Solutions Class 2 English Unit 7 Poem On My Blackboard I Can Draw-3

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 7 Poem On My Blackboard I Can Draw-4

Question 3:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 7 Poem On My Blackboard I Can Draw-5

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 4:

Find the right sentence –

Read the pairs of sentences below. Fill in the blanks in the second sentence with the opposite of the word in red.

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 7 Poem On My Blackboard I Can Draw-6

Question 5:

Change from singular to plural by adding

esies and ves.

For example:

buffalobuffaloes
babybabies
knifeknives

Answer:

heroheroesflyflieswolfwolves
potatopotatoesladyladiesloafloaves

Fun time

Question 1:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 7 Poem On My Blackboard I Can Draw-7

Answer:

Activity to be done by yourself.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification