NCERT Solutions for Class 2 English Unit 6 Poem – Mr. Nobody

Mr. Nobody

Reading is fun

Question 1:

Who is Mr. Nobody?

Answer:

Mr. Nobody is a funny little man who does mischief in everybody’s house.

Question 2:

Has anyone ever seen him?

Answer:

No, no one has ever seen Mr. Nobody’s face.

Question 3:

Is there a Mr. Nobody in your house?

Answer:

No, there is no Mr. Nobody in my house.

Let’s talk

Question 1:

Have you ever done something naughty?

Answer:

Yes, there are many instances when I had done something naughty and mischievous.

Question 2:

What did you do?

Answer:

I broke my neighbour’s window pane while playing football.

Question 3:

What did you say?

Answer:

I apologized to my neighbour and assured that I would not repeat it again.

Let’s share

Question 1:

Sometimes you want to look and find things for yourself. Tick (✔) those that you did. Tell your friends.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 6 Poem Mr Nobody-1

Answer:

Activity to be done by yourself.

Say aloud

Question 1:

Say aloud and circle the rhyming words –

  1. A mouse ran into the house.
  2. I can see the little bee.
  3. That was a fat cat.
  4. Give me a handkerchief. Don’t do any mischief.

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 6 Poem Mr Nobody-2

Let’s draw

Question 1:

Make groups of five children each. Each group takes a big chart paper –

  • Each group draws a Mr. Nobody.
  • The first child draws Mr. Nobody’s head.
  • The second child draws his clothes.
  • The third child draws the arms.
  • The fourth child draws his legs.
  • The fifth child draws Mr. Nobody’s hair.
  • Look at Mr. Nobody. Isn’t he a funny man? Colour him.

Answer:

Activity to be done by yourself.

Let’s write

Question 1:

Fill in the blanks with a, e, i, o, u.

he __ d, __ rms, l __ gs, dr __ ss, h __ __ r

Answer:

head, arms, legs, dress, hair

Question 2:

Add ‘no’, ‘some’ and ‘every’ to the word to make new words.

____ body, _____ body, _____ body.

Answer:

nobody, somebody, everybody.

Question 3:

Seema wrote her father’s name like this –[Mr. Dinesh Dixit]

Ram wrote his mother’s name like this –[Mrs. Sneha Ramdas]

  • Write your father’s name as Seema did.

Answer:

Activity to be done by yourself.

  • Write your mother’s name as Ram did.

Answer:

Activity to be done by yourself.

  • Use ‘Mr.’ and ‘Mrs.’ to write more names you know.

Answer:

Mr. Siddharth Kapoor
Mrs. Tina Sharma

The Zigzag Boy

I know a little zigzag boy,

Who goes this way and that.

He never knows just where he puts,

His coat or shoes or hat.

If you are not a zigzag child,

You’ll have no cause to say

That you forgot, for you will know

Where things are put away.

Question 1:

Can you make zigzag lines? See how the zigzag boy runs.

Answer:

Activity to be done by yourself.

Let’s practice

NCERT Solutions Class 2 English Unit 6 Poem Mr Nobody-3

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification