NCERT Solutions for Class 2 English Unit 3 The Wind And The Sun

The Wind And The Sun

READING IS FUN
Question 1
:

What did the wind do to get the man’s coat off?

Answer:

The wind began to blow hard to get the man’s coat off.

Question 2:

What did the sun do to get the man’s coat off?

Answer:

The sun shone hot to get the man’s coat off.

Question 3:

Who won in the end?

Answer:

The sun won in the end.

Question 4:

Who said this to whom–

  • a. “I can get his coat off more quickly than you can.”
  • b. “I will let you try first.”
  • c. “How cold it is!”
  • d. “I give up. I cannot get his coat off!”
  • e. “I have won.”

Answer:

  • a. “I can get his coat off more quickly than you can.”
  • The above statement was said by the wind to the sun.
  • b. “I will let you try first.”
  • The above statement was said by the sun to the wind.
  • c. “How cold it is!”
  • The above statement was said by the man to himself.
  • d. “I give up. I cannot get his coat off!”
  • The above statement was said by the wind to the sun.
  • e. “I have won.”

The above statement was said by the sun to the wind.

LET’S THINK
Question 1
:

Rohan tries to snatch Gita’s new book from her. What do you think is the best thing to do? Choose an answer

a. Gita runs away with her book.

b. Gita fights with Rohan.

c. Gita talks to Rohan.

d. Gita cries in a corner.

and share why you feel so?

Answer:

The best thing to do would be that Gita talks to Rohan. I feel so because by talking, she can make Rohan understand that he should not snatch book from her. Rest of the options are not good manners.

SAY ALOUD

Question 1:

Find a rhyming word from the story for each of these words

  1. Bun
  2. Hold
  3. Boat
  4. Fan
  5. Sunny
  6. Pot

Answer:

  1. Bun – Sun
  2. Hold – Cold
  3. Boat – Coat
  4. Fan – Man
  5. Sunny – Funny
  6. Pot – Hot

LET’S WRITE
Question 1
:

Here are some ‘doing’ words in the story

Walking; smiling; blowing; pulling

Find three more ‘doing’ words in the story that end in ‘ing’ and then write them here.

_______ _______ _______

Answer:

Puffing, Shining, Wiping

Question 2:

Choose the right word from the box below and fill in the blanks.

Pulled; took; blew; felt; wanted; started

One day the wind and the sun had a competition. They _____________ to make a man take off his coat. First, the wind _____________ hard. The man _____________ his coat tightly round himself. Then the sun ___________ shining hard. The man _____________ hot and he _____________ off his coat.

Answer:

One day the wind and the sun had a competition. They wanted to make a man take off his coat. First, the wind blew hard. The man pulled his coat tightly round himself. Then the sun started shining hard. The man felt hot and he took off his coat.

Question 3:

Now write the opposites of –

good _________ tall _________

hard _________ black _________

Answer:

good bad

tall short

hard soft

black white

Question 4:

Look at the pictures and complete the words in the puzzles.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 3 The Wind and The Sun - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 3 The Wind and The Sun - 2

Question 5:

Act out the play, “The Wind and the Sun” in class. Make paper masks for the Sun and the Wind using coloured chart paper. Everybody can take turns to be the Wind, the Sun or the Man.

Now write two sentences about one of the masks.

Answer:

Here are the two sentences about the Sun Mask:

1. The Sun mask is bright yellow in colour.

2. It is round in shape and has thin triangles around its borders representing sun-rays.

LET’S READ AND ANSWER

A BIG WIND

A big wind is blowing.

Look, the leaves are flying!

The wind can blow trees down.

It can blow houses down.

My house is old.

Will it come down?

Question 1:

Are these sentences Right or Wrong?

NCERT Solutions Class 2 English Unit 3 The Wind and The Sun - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 3 The Wind and The Sun - 4

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification