NCERT Solutions for Class 2 English Unit 1 Poem First Day at School

First Day at School

READING IS FUN
Question 1
:

What does the child in the poem think about his drawing?

Answer:

He thinks whether his drawing will be as good as his classmates.

Question 2:

What does the child wonder about his teacher?

Answer:

The child wonders whether his teacher would look like his mother or grandmother.

Question 3:

Do you think the child would like to carry his puppy to school?

Answer:

Yes, the child will like to carry his puppy to school. But he cannot do so.

LET’S TALK
Question 1
:

Do you remember your first day at school? How did you feel–

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 2

Question 2:

When you entered your class what did you like?

Answer:

When I entered my class, I liked that everyone was talking to each other. Our class teacher made us all feel comfortable.

Question 3:

Who was the first friend you made?

Answer:

My first friend in class was Pallavi.

Question 4:

What did you enjoy doing the most?

Answer:

I enjoyed drawing in the drawing lectures the most.

Question 5:

Do you have a pet at home who waits for you to come back from school?

Answer:

Yes, I have a pup at home named Snoofy. He waits for me to come back from school.

LET’S ACT

Question 1:

Find a partner. Let your partner pretend to be the teacher who welcomed you to your class.

Answer:

The student has to do as directed.

Question 2:

Now act out your first day at school.

Answer:

The student has to do as directed.

Question 3:

Look at the picture. What are the children doing?

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 10

Answer:

The children are acting. The girl is playing the role of the teacher and boy is playing the role of the child.

LET’S WRITE
Question 1
:

How many words can you make using letters from the word in the picture?

One has been done for you.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 11

Answer:

POTPATHOTPIT
TAPSATMAPTOP
MATHISSAPHIT

Question 2:

Circle what you can carry in your school bag? Now write their names in the box below.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 4
  • 1. Ruler
  • 2. Sharpener
  • 3. Pen
  • 4. Eraser
  • 5. Water Bottle
  • 6. Spectacles
  • 7. Tiffin
  • 8. Pencil
  • 9. Books

LET’S DO

Question 1:

What are the children doing? Choose the correct word from the ribbon and then fill in the blanks.

Eating; riding; going; studying; returning; sharing; laughing

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 6

LET’S PRACTICE

Question 1:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 7

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 8

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification