NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 11 MATHS CHAPTER 5 / COMPLEX NUMBERS AND QUADRATIC EQUATIONS EX 5.2 /

Find the modulus and the arguments of each of the complex numbers in Exercises 1 to 2.

Question 1.

z=-1-i\sqrt { 3 }

Solution.

We have, z=-1-i\sqrt { 3 }

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations Ex 5.2 1

Question 2.

z=-\sqrt { 3 } +i

Solution.

We have, z=-\sqrt { 3 } +i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations Ex 5.2 2

Convert each of the complex numbers given in Exercises 3 to 8 in the polar form:

Question 3.

1 – i

Solution.

We have, z = 1 – i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations Ex 5.2 3

Question 4. -1 + i

Solution.

We have, z = -1 + i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations Ex 5.2 4

Question 5. -1 – i

Solution.

We have, z = -1 – i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations Ex 5.2 5

Question 6. -3

Solution.

We have, z = -3, i.e., z = -3 + 0i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations Ex 5.2 6

Question 7.

\sqrt { 3 } +i

Solution.

We have, z=\sqrt { 3 } +i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations Ex 5.2 7

Question 8. i

Solution.

We have, z = i, i.e., z = 0 + 1.i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations Ex 5.2 8