NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 11 MATHS CHAPTER 3 / TRIGONOMETRIC FUNCTIONS EX 3.4 /

Find the principal and general solutions of the following equations:

Question 1. tanx=\sqrt { 3 }

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.4 1

Question 2. sec x = 2

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.4 2

Question 3. cotx=-\sqrt { 3 }

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.4 3
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.4 4

Question 4. cosec x = -2

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.4 5

Find the general solution for each of the following equations:

Question 5. cos 4x = cos 2x

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.4 6

Question 6. cos 3x + cos x – cos 2x=0

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.4 7

Question 7. sin 2 x + cos x = 0

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.4 8

Question 8. sec22x = 1 – tan 2x

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.4 9

Question 9. sin x + sin 3x + sin 5x = 0

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.4 11

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.