NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 11 MATHS CHAPTER 3 / TRIGONOMETRIC FUNCTIONS EX 3.2 /

Find the values of other five trigonometric functions in Exercises 1 to 5.

Question 1. \cos { x } =\frac { -1 }{ 2 } , x lies in third quadrant.

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.2 1

Question 2. \sin { x } =\frac { 3 }{ 5 } , x lies in second quadrant.

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.2 2

Question 3. \cot { x= } \frac { 3 }{ 4 } , xlies in third quadrant.

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.2 3

Question 4. \sec { x } =\frac { 13 }{ 5 } , x lies in fourth quadrant.

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.2 4

Question 5. \tan { x } =-\frac { 5 }{ 12 } , x lies in second quadrant.

Solution.

It is given that

tan x = – 5/12

We can write it as

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.2 Image 9

We know that

1 + tan2 x = sec2 x

We can write it as

1 + (-5/12)2 = sec2 x

Substituting the values

1 + 25/144 = sec2 x

sec2 x = 169/144

sec x = ± 13/12

Here x lies in the second quadrant so the value of sec x will be negative

sec x = – 13/12

We can write it as

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.2 Image 10

Find the values of the trigonometric functions in Exercises 6 to 10.

Question 6. sin 765°

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.2 5

Question 7. cosec (-1410°)

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.2 6

Question 8. tan\quad \frac { 19\pi }{ 3 }

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.2 7

Question 9. sin\left( -\frac { 11\pi }{ 3 } \right)

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.2 8

Question 10. cot\left( -\frac { 15\pi }{ 4 } \right)

Solution.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Ex 3.2 9

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.