NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 1 Shapes and Space

Shapes and Space

Bigger – Smaller (Page 3)

Question 1:

Tick (✔) the bigger

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 1

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 2

Question 2:

Tick (✔) the smaller.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 3

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 4

Question 3:

Tick (✔) the smaller tyre

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 5

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 6

Biggest-Smallest (Page 4)

Question 1:

Tick (✔) the smallest tree.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 7

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 8

Question 2:

Tick (✔) the biggest animal.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 9

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 10

Question 3:

Tick (✔) the smallest fruit.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 11

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 12

Question 4:

Tick (✔) the biggest bubble.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 13

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 14

Top-Bottom (Page 5)

Question 1:

Tick (✔) the pot on the top.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 15

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 16

Question 2:

Tick (✔) the animal at the bottom of the stairs.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 17

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 18

Nearer-Farther (Page 6)

Question 1:

Tick (✔) the bird nearer to home.

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 20

Question 2:

Tick (✔) the cat farther from the tree.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 21

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 22

Nearest-Farthest (Page 7)

Question 1:

Tick (✔) the puppy farthest from the tree.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 23

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 24

Question 2:

Tick (✔) the tree nearest to the bird.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 25

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 26

On-Under, Above-Below (Page 9)

Question 1:

Discuss near-far, top-bottom.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 27

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 28

Shapes around us (Page 10)

Question 1:

Put the shapes in the pink and yellow boxes by drawing a line.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 29

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 30

Question 2:

Match the similar shapes by drawing a line.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 31

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 32

Sorting (Page 11)

Question 1:

Sort shapes by joining with similar shapes.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 33

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 34

Question 2:

Make pairs of similar shapes.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 35

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 36

Rolling – Sliding (Page 12)

Question 1:

Tick (✔) the objects that will roll.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 37

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 38

Question 2:

Tick (✔) the objects that will slide.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 39

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 40

Shapes (Page 15-20)

Question 1:

Match the shapes of same sizes.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 41

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 42

Question 2:

Match the same shapes.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 43

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 44

Question 3:

Colour the smallest shape.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 45

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 46

Question 4:

Join the similar shapes.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 47

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 48

Question 5:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 49

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 50

Question 6:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 51

Answer:

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 52

Question 7:

Make similar figures using the shape kit given at the back of this book.

ncert solutions class 1 maths unit 1 shapes and space 53

Answer:

Activity to be done by yourself.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification