NCERT Solutions for Class 1 English Unit 9 Poem Clouds

Clouds

READING IS FUN

Question 1:

What is the colour of the sky?

Answer:

The colour of the sky is blue.

Question 2:

What do the clouds bring?

Answer:

Clouds bring rain.

LET’S TALK

Question 1:

What is the colour of the clouds that bring us rain?

Answer:

The colour of the clouds that bring us rain is black or dark grey.

Question 2:

Do you like to sing and dance in the rain?

Answer:

Yes, I like to sing and dance in the rain.

Question 3:

What keeps you dry in the rain?

Answer:

Umbrellas and raincoats keep us dry in the rain.

LET’S SHARE

Question 1:

What do you like to do when it rains? (stay in/go out)

Answer:

I like to go out when it rains.

Question 2:

Do you like puddles?

Answer:

No, I don’t like puddles.

Question 3:

The other seasons in India are hot and cold. Describe in your language which season you like the best.

Now can you say this in English?

Answer:

I like rainy season the most. I play with my friends. We make paper boats and float them on the water. I like getting drenched in the rain.

Question 4:

Trace along the dots.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 2

SAY ALOUD

Question 1:

CotCryDrainBring
DotDryGrainRing
HotFlyPainSing
PotSkyRainWing

Answer:

The student has to practise pronunciation of the given words.

Question 2:

Match the words with the pictures.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 4

LET’S READ AND WRITE

Question 1:

M N O P Q R

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 6

Question 2:

Fill in the blanks

  1. I can read my name.
  2. My name is ________.
  3. I am _______ years old.
  4. I can write my address _________
  5. I can count till _____. (10/20/30/40/50)
  6. My teacher’s name is __________.
  7. I study in class _________ (one).
  8. The name of my school is ________.
  9. It is in ____ (city).

Answer:

  1. I can read my name.
  2. My name is Avantika Joshi.
  3. I am years old.
  4. I can write my address 16, 5th Cross, Bhavani Nagar, S.G.Palya, Bengaluru, Karnataka- 560029
  5. I can count till 50. (10/20/30/40/50)
  6. My teacher’s name is Ms. Jaya Shukla.
  7. I study in class one.
  8. The name of my school is Delhi Public School.
  9. It is in Bangalore (city).

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification