NCERT Solutions for Class 1 English Unit 9 Anandi’s Rainbow

Anandi’s Rainbow

READING IS FUN
Question 1
:

What did Anandi see outside her window?

Answer:

Anandi saw a huge, bright rainbow across a clear blue sky.

Question 2:

Was she happy to see the rainbow?

Answer:

Yes, she was quite happy to see the rainbow.

Question 3:

What are the colours of the rainbow?

Answer:

The colours of the rainbow are: Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange and Red.

LET’S TALK
Question 1
:

Have you ever seen a rainbow?

Answer:

Yes, I have seen a rainbow.

Question 2:

When do you see a rainbow in the sky?

Answer:

We can see a rainbow in the sky after rain.

LET’S SHARE

Question 1:

Go outside and look at the clouds.

Answer:

The student has to do as directed.

Question 2:

What shapes do you see in the clouds?

Answer:

I can see oval, elliptical and circular shapes in the clouds.

Question 3:

Come inside and draw what you saw.

Answer:

The student has to do as directed.

Question 3:

Now describe your drawing to your friends in your own language and then in English.

Answer:

The student has to do as directed.

SAY ALOUD
Question 1
:

FaceBackLampHat
FeelBallLegHave
FindBatLetHer
FlyBigLittleHouse
FoodBoughtLogHut

Answer:

The student has to practice the pronunciation of the given words.

LET’S DO

Question 1:

Look at the picture below. Circle the names of things that you can see in the picture.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 2

Question 2:

Join the dots from Aa to Zz and see what you can create.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 4

Question 3:

In the given space trace the rainbow and colour it.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 6

Question 4:

Say aloud the names of the colours on the rainbow.

Answer:

Names of the colours on the rainbow: Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange and Red.

LET’S WRITE

Question 1:

S T U V

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 7

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 8

LET’S MAKE A RIDDLE

Question 1:

Use am or have in the blanks.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 9

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 10

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.