NCERT Solutions for Class 1 English Unit 8 Poem A Little Turtle

A Little Turtle

READING IS FUN

Question 1:

How does a turtle walk?

Answer:

The turtle walks very slowly.

Question 2:

What does the turtle carry on its back?

Answer:

The turtle carries its home on its back.

Question 3:

Where does the turtle go when it is tired?

Answer:

The turtle goes back to its shell when it is tired.

LET’S TALK

Question 1:

What is the turtle’s house called?

Answer:

The turtle’s house is called a shell.

Question 2:

What other reasons can you give for a turtle going into its house?

Answer:

There can be multiple reasons for a turtle going into its house- to save itself from strong winds or storms, to hide from enemies or other dangers, etc.

SAY ALOUD

Question 1:

CircleFireCatKickQuack
PurpleLiarCotKingQueen
TurtleTiredCupKitQuick

Answer:

The student has to practise pronunciation of the given words.

LET’S SHARE

Question 1:

Imagine you are a turtle. Crawl like a turtle.

Answer:

The student has to do as directed in the question.

Question 2:

Now you are tired so get into your shell and go to sleep.

Answer:

The student has to do as directed in the question.

Question 3:

Wake up and start to crawl again.

Answer:

The student has to do as directed in the question.

Question 4:

Now hide in your shell because some naughty children are near you.

Answer:

The student has to do as directed in the question.

Question:

Colour both the turtles.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 8 Poem A Little Turtle - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 8 Poem A Little Turtle - 2

LET’S READ AND WRITE

Question 1:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 8 Poem A Little Turtle - 3

A B C D E F

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 8 Poem A Little Turtle - 4

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification