NCERT Solutions for Class 1 English Unit 7 Sundari

Sundari

READING IS FUN
Question 1
:

Who made Sundari?

Answer:

Bobby made Sundari.

Question 2:

Why did Bobby call his kite ‘Sundari’?

Answer:

Bobby called his kite ‘Sundari’ because it was beautiful.

Question 3:

Did Sundari fly very high at first?

Answer:

No, Sundari did not fly very high at first.

Question 4:

What made Sundari really happy?

Answer:

Sundari became really happy when Bobby let her go and fly high in the sky.

LET’S TALK
Question 1
:

Do you like to fly kites?

Answer:

Yes, I like to fly kites.

Question 2:

Who helps you to fly kites?

Answer:

My brother helps me to fly kites.

LET’S SHARE

Question 1:

Tick the objects you need to fly a kite. Colour the kite.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 7 Sundari - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 7 Sundari - 2

Question 2:

Name the objects in your own language.

Answer:

The student has to do as directed.

Question 3:

Trace over the dotted lines.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 7 Sundari - 3
NCERT Solutions Class 1 English Unit 7 Sundari - 4

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 7 Sundari - 5
NCERT Solutions Class 1 English Unit 7 Sundari - 6

LET’S DO
Question 1
:

Look at the pictures and tell the story in your own words.

THE UMBRELLA AND THE CROW

NCERT Solutions Class 1 English Unit 7 Sundari - 7

Answer:

Holding an umbrella, a little girl was walking in the rain. After some time, the wind blew hard. A crow came and grabbed the umbrella by beak. He flew far, far away. He placed the umbrella upside-down on one of the branches of a tree.

Then, he kept his chicks in the umbrella. That’s how the crow family found a nest for themselves.

Question 2:

Rearrange the following sentences in the right order to make it into a story on the left page.

  • A wind blows.
  • It is raining.
  • The crow flies away with the umbrella.
  • The girl has an umbrella.
  • The umbrella is now a nest.
  • The umbrella hangs from a tree.

Answer:

  • Here is the correct order:
  • It is raining.
  • The girl has an umbrella.
  • A wind blows.
  • The crow flies away with the umbrella.
  • The umbrella hangs from a tree.
  • The umbrella is now a nest.

Question 3:

Now say the story in English using the words rain, wind, crow, nest, is, has, blows, flies.

Answer:

The student has to do as directed.

LET’S READ AND WRITE

Question 1:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 7 Sundari - 8

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 7 Sundari - 9

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification