NCERT Solutions for Class 1 English Unit 7 Poem A Kite

A Kite

READING IS FUN

Question 1:

What does the child wish to be?

Answer:

The child wishes to be a kite.

Question 2:

What does the child wish to do with the breeze?

Answer:

The child wishes that to ride upon the breeze and go wherever he got a chance to.

LET’S TALK

Question 1:

What would you like to be?

Answer:

I would like to be a bird and fly high in the sky.

Question 2:

Imagine you are a bird in the sky. Describe what will you feel when you see a kite flying near you.

Answer:

I will look at it and then fly a little farther so that it doesn’t harm me.

SAY ALOUD

Question 1:

BrideCart
KiteChance
RideDance
SideFast
SkyPart

Answer:

The student has to practise pronunciation of the given words.

Question 2:

Do you know more words with these sounds?

Answer:

Yes, here are some more words with these sounds:

FlyLast
HighPast
FightGlance
SightArt
LightStart
DriveCart

LET’S SHARE

Question 1:

What are the different things that fly in the sky?

Answer:

Things that fly in the sky are birds, kites, aeroplanes, helicopters, etc.

Question 2:

If you had wings, where would you fly?

Answer:

I would fly over mountains, rivers, etc.

Question 3:

Trace on the rain patterns.

a kite img 1

Answer:

a kite img 2

Question 4:

Use the picture clues to draw pictures of the day sky and night sky in the windows. Colour the pictures.

a kite img 7
a kite img 3

Answer:

a kite img 4

Question 5:

You see them all in the sky. Fill in the blanks by choosing words from the box.

a kite img 5

Answer:

a kite img 6

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification