NCERT Solutions for Class 1 English Unit 5 Story – Circle

Circle

Let’s read

I can draw a circle.

The moon is round.

Reading is fun

Question 1:

What did Grandmother and Mohini draw first?

Answer:

Grandmother and Mohini drew a circle at first.

Question 2:

What were the colours of the balloons that Mohini drew?

Answer:

Mohini drew balloons of different colours such as red, blue, green and yellow.

Let’s draw

Question 1:

In the circles below draw—

what Grandmother drew what Mohini drew

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 1

Answer:

what Grandmother drew what Mohini drew

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 2

(Note: Students can also draw a wheel, a moon, a sun or a rabbit in Mohini’s circle).

Question 2:

Look at these shapes.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 3
NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 4

Try making these shapes into

  • a car
  • a house
  • a door
  • anything else

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 3:

Draw along the dots. So, what did you make? Can you make sounds like a train?

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 5

Answer:

I made a train by joining the dots. Yes, I can make sounds like a train.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 6

Question 4:

Draw a face on the balloon below. One has been done for you.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 7

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 8

Let’s read and write

Question 1:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 9
NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 10

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 11
NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 12

Question 2:

Look at the picture and fill in the blanks.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 13

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 14

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification