NCERT Solutions for Class 1 English Unit 3 Poem – One Little Kitten

One Little Kitten

Let’s read

fat cat saw a rat.

Reading is fun

Question 1:

How many kinds of creatures are there in the poem?

Answer:

There are fifteen creatures mentioned in the poem.

Question 2:

Are the seals happy?

Answer:

No, the seals are sad.

Let’s talk

Question 1:

Where do the fish live?

Answer:

The fish live in the water (river, sea or ocean).

Question 2:

What are the other things found in water?

Answer:

The other things found in water are other sea creatures, plants, oysters, shells, herbs, etc.

Question 3:

There are many creatures in the poem. Which ones have you seen?

Answer:

I have seen kitten, cats, butterflies, rats, fishes, lizards, bees, elephants, donkeys, etc.

(Note: You may write the answer as per your choice)

Question 4:

Tell us about when you feel —

sadbrave
happynervous

Answer:

I feel sad when I’m down with fever.

I feel brave when I speak the truth.

I feel happy when I help others.

I feel nervous when I don’t complete my homework.

Let’s share

Question 1:

Make faces to show your feelings to your friends.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 3 Poem One Little Kitten - 1

Answer:

Activity to be done by yourself.

Let’s draw

Question 1:

Look at the pictures of the animals given below and underline them in the poem. Then trace the letters.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 3 Poem One Little Kitten - 2

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 3 Poem One Little Kitten - 3

Say aloud

Question 1:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 3 Poem One Little Kitten - 4

Answer:

Activity to be done by yourself.

Look and read

Question 1:

Say these words aloud. Then match them with the pictures by drawing lines.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 3 Poem One Little Kitten - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 3 Poem One Little Kitten - 6

Question 2:

Fill in the blanks from the words given above.

b __ gh __ nt __ pc __ pt __ n
c __ t__ ntp __ nf __ x__ xe

Answer:

b _a_ gh _e_ nt _a_ pc _a_ pt _i_ n
c _o_ t_a_ ntp _e_ nf _o_ x_a_ xe

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification