NCERT Solutions for Class 1 English Unit 2 Story – The Bubble, the Straw and the Shoe

The Bubble, the Straw and the Shoe

Let’s read

I can blow bubbles,

I can wear shoes.

Reading is fun

Question 1:

Name the three friends.

Answer:

The three friends are the Bubble, the Straw and the Shoe.

Question 2:

Where did they go one day?

Answer:

All the three friends went to a forest one day.

Question 3:

What did they want to do?

Answer:

They came to a river. They wanted to cross it, but did not know how to do it.

Let’s talk

Question 1:

How do you make bubbles?

Answer:

We can make bubbles by taking some liquid soap in a container and mix it in water. We can create a lather from the mixture and use a straw to blow the bubbles in the air.

Question 2:

What do you wear on your feet?

Answer:

I wear shoes, sandals, socks, etc. on my feet.

Question 3:

How would you cross a river?

Answer:

I would cross a river in a boat.

Let’s share

Question 1:

Put these doing words into the sentences.

JumpedShookStretchedBurst
  • The Straw _____________ himself from one bank to the other.
  • The Shoe __________________ on the Straw.
  • The Bubble ______________ and ______________ with laughter and _______________ with big bang.

Answer:

  • The Straw __stretched___ himself from one bank to the other.
  • The Shoe __ jumped___ on the Straw.
  • The Bubble __shook___ and __ shook____ with laughter and __burst___ with big bang.

Let’s draw

Question 1:

Trace the journey of a tadpole.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 2

Question 2:

Draw the bubbles. Trace and say the letters aloud.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 4

Question 3:

Match the balls with their numbers. Now trace the numbers.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 6

Think time

Question 1:

Look at these objects. Put them into a tub of water. Say which one will float and which one will sink.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 7

Answer:

The objects – ribbon, feather, leaf, stick, paper and straw will float in water and the objects – marble, stone, shoes and spoon will sink in water.

(Note: Activity to be done by yourself).

Learn to write

Draw the well, colour it and say the rhyme aloud.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 8
NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 9

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 10

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification