NCERT Solutions for Class 1 English Unit 10 The Tailor and His Friend

The Tailor and His Friend

READING IS FUN
Question 1
:

Who was Kalu?

Answer:

Kalu was a tailor.

Question 2:

Who was Appu?

Answer:

Appu was an elephant.

Question 3:

Where was Kalu’s shop?

Answer:

Kalu’s shop was near the river.

Question 4:

What trick did Kalu play on Appu?

Answer:

Instead of giving food to Appu, Kalu pricked a needle in his trunk.

Question 5:

How did Kalu’s clothes become wet?

Answer:

Appu threw water on Kalu’s clothes through his trunk.

LET’S TALK
Question 1
:

What do you do

(i) when someone troubles you?

(ii) when you are angry?

(iii) when you don’t want to share?

(iv) when someone asks you for a pencil?

Answer:

(i) When someone troubles me, I keep calm and talk to him/her about it.

(ii) When I am angry, I just sit silently.

(iii) When I don’t want to share, I just hide that thing in my bag.

(iv) When someone asks me for a pencil, I give the pencil to him/her.

LET’S SHARE

Question 1:

What games do you play with your friends?

Answer:

I play hide-and-seek, badminton and cricket with my friends.

Question 2:

Can you walk and make sounds like an elephant?

Answer:

I can make sounds like an elephant but I can’t walk like an elephant.

Question 3:

The tailor had a shop near the river.

Question: Where is your house ?

Answer : My house is near _________________________

Answer:

Question: Where is your house ?

Answer : My house is near the park.

Question 4:

Make some more sentences like the above beginning with words like—

  • My school…
  • The elephant…
  • My friend’s house…
  • The aeroplane…
  • The well…
  • My book…

Answer:

My school is near the Central Jail.

The elephant is standing near the pond.

My friend’s house is near the bank.

The aeroplane is flying near the mountain ranges.

The well is near the cottage.

My book is near the pen-stand.

SAY IT ALOUD

Question 1:

JamPanYearZebra
JeepPenYellZigzag
JogPickYellowZip
JugPinkYesZoo
JuicePutYoungZoom

Answer:

The student has to practice the pronunciation of the given words.

Question 2:

Pick the odd one out. One has been done for you.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 10 The Tailor and His Friend - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 10 The Tailor and His Friend - 2

LET’S DO

Question 1:

Make a Friendship-band

Answer:

The student has to make a friendship-band following the instructions given in the lesson.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification