NCERT Class 4 Maths Chapter 1 Building with Bricks

Building with Brick Solutions

NCERT book Page No: 2

Question: 1

Which floor pattern do you like the most?

Answer: 

Pattern 5 looks familiar, so I like pattern 5.

Question: 2

Have you seen such patterns anywhere?

Answer:

Yes, I have seen this type of pattern in mosques.

NCERT book Page No: 3

Question: 3

Which pattern is made in a circle?

Answer: 

Pattern J is made in a circle

NCERT book Page No: 4

Question: 4

How to draw a brick?

Answer: 

Drawing a brick is shown below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 1

Question: 5

How many faces in all does a brick have?

Answer: 

There are six faces in a brick.

Question: 6

Is any face of a brick a square?

Answer: 

No, a face of a brick has no square face.

Question: 7

Draw the smallest face of the brick.

Answer: 

The smallest face of the brick is being drawn below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 2

Question: 8

Which of these are the faces of a brick? Mark a (Right)

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 3

Question: 9

Which of these is a drawing of a brick? Mark a (Right)

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 4

Question: 10

Make a drawing of this box to show 3 of its faces.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 5

Answer: 

Drawing of this box to show 3 of its faces is shown below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 6

Question: 11

Can you make a drawing of a brick which shows 4 of its faces?

Answer: 

No, we cannot draw a brick which shows 4 of its faces.

NCERT book Page No: 5

Question: 12

What do you think? Which wall will be stronger?

Answer: 

The wall made by Zainab will be stronger than Muniya

NCERT book Page No: 6

Looking through a Brick ‘jaali’

The masons who built Jagriti School had also made different ‘jaali’ patterns on the walls.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 7

Question: 13

How many different ‘jaali’ patterns can you see in these two photos?

Answer: 

There are five jaali patterns in the given two photos

NCERT book Page No: 9

Question: 14

Have you seen arches in a bridge?

Answer: 

Yes, have seen arches in a bridge

Question: 15

Where else have you seen an arch?

Answer: 

I saw arches in old bridges. In Jaunpur, one of such bridges is situated on the river Saryu.

Question: 16

Isn’t the ‘jaali’ of this window beautiful? It is made of thin bricks. Have you ever seen thin bricks? Look around

Answer:

The ‘jaali’ of the window is very beautiful. Yes, I have seen thin bricks. These thin bricks are used in Red Fort situated in Delhi.

NCERT book Page No: 10

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 8

Question: 17

Which of these bricks have curved edges?

Answer: 

The bricks 1 and 2 from top left have curved edges in the given figure

Question: 18

How many faces do you see of the longest brick?

Answer: 

Only one face of the longest brick can be seen in the given figure

Question: 19

Is there any brick which has more than six faces?

Answer: 

No, there is no bricks with more than six faces in the given figure.

Question: 20

Have you seen bricks of different sizes?

Take one brick and measure it.

(a) How long is it?

Answer: 

It is 10 inches in length

(b) How wide it is?

Answer: 

It is 4 and half inches wide

(c) How high is it?

Answer: 

It is 3 inches in height

Question: 21

Muniya wants to make a wall 1 metre long. How many bricks will she need to put in a line?

Answer: 

She needs 4 bricks to make a wall 1 metre long

Question: 22

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 9

Can you guess how high is the chimney here? Is it:

(a) about 5 metres?

(b) about 15 metres?

(c) about 50 metres?

Answer: 

The chimney is about 50 metres high in the given figure

NCERT book Page No: 11

Question: 23

Here are four pictures from the brick kiln. These pictures are jumbled up. Look at them carefully. Write the correct order

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 10

Answer: 

The correct order of the given figure is C, D, B and A i.e

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 11
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 12
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 13
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 14

NCERT book Page No: 12

Question: 24

Have you seen a brick kiln? Did you try to guess the number of bricks kept there?

Answer: Yes, I saw a brick kiln. There may be more than one lakh bricks kept in brick kiln.

Question: 25

Can you write the number one lakh?

Answer: 

One lakh is written as 100000

Question: 26

Look at these photos and guess how many bricks are carried by this truck.

Also find out from a truck driver how many bricks they can carry in one truck.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 15

Answer: 

According to truck driver, he can carry 4000 bricks in a truck.

Bhajan went to buy bricks. The price was given for one thousand bricks. The prices were also different for different types of bricks.

Old bricks – Rs 1200 for one thousand bricks

New bricks from Intapur – Rs 1800 for one thousand bricks

New bricks from Brickabad – Rs 1200 for one thousand bricks

Question: 27

Bhajan decided to buy the new bricks from Brickabad. He bought three thousand bricks. How much did he pay?

Answer: 

Bhajan has to pay Rs 3600 for three thousand bricks

Question: 28

Guess what he will pay if he buys 500 old bricks

Answer: 

Bhajan pays Rs 600, if he buys 500 old bricks

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification