Equilibrium Textbook Solutions

Question 1. A liquid is in equilibrium with its vapours in a sealed container at a fixed temperature. The volume of the container is suddenly increased,

  • (i) What is the initial effect of the change on the vapour pressure?
  • (ii) How do the rates of evaporation and condensation change initially?
  • (iii) What happens when equilibrium is restored finally and what will be the final vapour pressure?

Answer:  

(i) On increasing the volume of the container, the vapour pressure will initially decrease because the same amount of vapours are now distributed over a larger space.

(ii) On increasing the volume of the container, the rate of evaporation will increase initially because now more space is available. Since the amount of the vapours per unit volume decrease on increasing the volume, therefore, the rate of condensation will decrease initially.

(iii) Finally, equilibrium will be restored when the rates of the forward and backward processes become equal. However, the vapour pressure will remain unchanged because it depends upon the temperature and not upon the volume of the container.

Question 2. What is Kc for the following reaction in state of equilibrium?
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q2
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q2.1

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q2.2

Question 3.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q3
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q3.1

Question 4. Write the expression for the equilibrium constant for each of the following reactions
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q4
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q4.1

Question 5. Find the value of Kc for each of the following equilibria from the value of K
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q5
Answer: 
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q5.1

Question 6. For the following equilibrium, K =6.3 x 1014 at 1000 K. NO(g)+O—–>NO2(g) + O2(g) Both the forward and reverse reactions in the equilibrium are elementary bimolecular reactions. What is Kc for the reverse reaction?
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q6

Question 7. Explain why pure liquids and solids can be ignored while writing the value of equilibrium constants.
Answer:  This is because molar concentration of a pine solid or liquid is independent of the amount present.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q7
Since density of pure liquid or solid is fixed and molar mass is also fixed. Therefore molar concentration are constant.

Question 8. Reaction between nitrogen and oxygen takes place as follows:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q8
If a mixture of 0.482 mol of N2 and 0.933 mol of O2 is placed in a reaction vessel of volume 10 L and allowed to form N2O at a temperature for which Kc – 2.0 x 10-37, determine the composition of the equilibrium mixture.
Answer:  Let x moles of N2(g) take part in the reaction. According to the equation, x/2 moles of O2 (g) will react to form x moles of N2O(g). The molar concentration per litre of different species before the reaction and at the equilibrium point is:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q8.1

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q8.2
The value of equilibrium constant (2.0 x 10-37) is extremely small. This means that only small amounts of reactants have reacted. Therefore, is extremely small and can be omitted as far as the reactants are concerned.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q8.3

Question 9. Nitric oxide reacts with bromine and gives nitrosyl bromide as per reaction given below:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q9
When 0.087 mole of NO and 0.0437 mole of Br2 are mixed in a closed container at constant temperature, 0.0518 mole of NOBr is obtained at equilibrium. Determine the compositions of the equilibrium mixture.
Answer:  The balanced chemical equation for the reaction is:
According to the equation, 2 moles of NO (g) react with 1 mole of Br(g) to form 2 moles of NOBr (g). The composition of the equilibrium mixture can be calculated as follows:
No. of moles of NOBr (g) formed at equilibrium = 0.0518 mol (given)
No. of moles of NO (g) taking part in reaction = 0.0518 mol
No. of moles of NO (g) left at equilibrium = 0.087 – 0.0518 = 0.0352 mol
No. of moles of Br2 (g) taking part in reaction = 1/2 x 0.0518 = 0.0259 mol
No. of moles of Br2 (g) left at equilibrium = 0.0437 – 0.0259 = 0.0178 mol
The initial molar concentration and equilibrium molar concentration of different species may be represented as:
2NO (g) + Br2(g) ——————> 2NOBr(g)
Initial moles 0.087 0.0437 0
Moles at eqm. point: 0.0352 0.0178 0.0518

Question 10.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q10
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q10.1

Question 11. A sample of HI (g) is placed in a flask at a pressure of 0.2 atm. At equilibrium partial pressure of HI (g) is 0.04 atm. What is Kp for the given equilibrium?
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q11
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q11.1

Question 12. A mixture of 1.57 mol of N2, 1.92 mol of H2 and 8.13 mol of NH3is introduced into a 20 L reaction vessel at 500 K. At this temperature, the equilibrium constant Kc for the reaction
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q12
Is this reaction at equilibrium? If not, what is the direction of net reaction?
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q12.1

Question 13. The equilibrium constant expression for a gas reaction is,
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q13
Write the balanced chemical equation corresponding to this expression.
Answer: Balanced chemical equation for the reaction is 4
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q13.1

Question 14. If l mole of H20 and 1 mole of CO are taken in a 10 litre vessel and heated to 725 K, at equilibrium point 40 percent of water (by mass) reacts with carbon monoxide according to equation.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q14
Calculate the equilibrium constant for the reaction.
Answer: Number of moles of water originally present = 1 mol
Percentage of water reacted =40%
Number of moles of water reacted = 1 x 40/100 = 0.4 mol
Number of moles of water left = (1 – 0.4) = 0.6 mole According to the equation, 0.4 mole of water will react with 0.4 mole of carbon monoxide to form 0.4 mole of hydrogen and 0.4 mole of carbon dioxide.
Thus, the molar cone, per litre of the reactants and products before the reaction and at the equilibrium point are as follows:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q14.1

Question 15. What is the equilibrium concentration of each of the substances in the equilibrium when the initial concentration of ICl was 0.78 M?
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q15
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q15.1

Question 16. K =0.04 atm at 898 K for the equilibrium shown below. What is the equilibrium concentration ok C2H6  when it is placed in a flask at 4 atm pressure,and allowed to come to equilibrium.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q16
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q16.1

Question 17. The ester, ethyl acetate is formed by the reaction of ethanol and acetic acid and the equilibrium is represented as:
CH3COOH(l) + C2H5OH(l)——-> CH3COOC2H5(l) + H2O(l)

  • (i) Write the concentration ratio (concentration quotient) Q for this reaction. Note that water is not in excess and is not a solvent in this reaction.
  • (ii) At 293 K, if one starts with 1.000 mol of acetic acid and 0.180 mol of ethanol, there is 0.171 mol of ethyl acetate in the final equilibrium mixture. Calculate the equilibrium constant.
  • (iii) Starting mth 0.50 mol of ethanol and 1.0 mol of acetic acid and maintaining it at 293 K, 0.214 mol of ethyl acetate is found after some time. Has equilibrium been reached?

Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q17

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q17.1
Since Qc is less than Kc this means that the equilibrium has not been reached. The reactants are still taking part in the reaction to form the products.

Question 18. A sample of pure PClwas introduced into an evacuated vessel at 473 K. After equilibrium was reached, the concentration of PCl was found to be 0.5 x 10-1 mol L-1. If Kc is 8.3 x 10-3 what are the concentrations of PCl and Cl at equilibrium?
Answer: 

Let the initial molar concentration of PCl5 per litre = x mol
Molar concentration of PCl5 at equilibrium = 0.05 mol
.’. Moles of PCl5 decomposed = (x – 0.05) mol
Moles of PCl3 formed = (x – 0.05) mol
Moles of Cl2 formed = (x – 0.05) mol
The molar conc./litre of reactants and products before the reaction and at the equilibrium point are:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q18

Question 19. One of the reactions that takes place in producing steel from iron ore is the reduction of iron
(II) oxide by carbon monoxide to give iron metal and C02
FeO(s) + CO(g) ———>Fe(s) + C02(g) ; Kp = 0.265 atm at 1050 K
What are the equilibrium partial pressures of CO and C0at 1050 K if the initial pressures are: PCO = 1.4 atm and PCO2 = 0.80 atm?
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q19
Since Qp>Kp(0.265), this means that the reaction will move in the backward direction to attain the equilibrium. Therefore, partial pressure of C02 will decrease while that of CO will increase so that the equilibrium may be attained again. Let p atm be the decrease in the partial pressure of C02. Therefore, the partial pressure of CO will increase by the same magnitude i.e., p atm.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q19.1

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q19.2

Question 20.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q20
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q20.1

Question 21. Bromine monochloride (BrCl ) decomposes into bromine and chlorine and reaches the equilibrium:

The value of Kc is 32 at 500 K. If initially pure BrCl  is present at a concentration of 3.3 x10-3mol L-1what is its molar concentration in the mixture at equilibrium?
Answer:  Let x moles of BrCl decompose in order to attain the equilibrium. The initial molar concentration and the molar concentration at equilibrium point of different species may be represented as follows:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q21.1

Question 22. At 1127 K and 1 atmosphere pressure, a gaseous mixture of CO and C02 in equilibrium with solid carbon has 90.55% CO by mass.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q22
Calculate Kc for the reaction at the above temperature.
Answer: 
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q22.1

Question 23. Calculate (a) ∆G and (b) the equilibrium constant for the formation of N02 from NO and 02 at 298 K
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q23
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q23.1

Question 24. Does the number of moles of reaction products increase, decrease or remain same when each of the following equilibria is subjected to a decrease in pressure bp increasing the volume?
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q24
Answer: (i) Pressure will increase in the forward reaction and number of moles of products will increase.
(ii) Pressure will increase in backward reaction and number of moles of products will decrease.
(iii) The change in pressure will have no effect on the equilibrium constant and there will be no change in the number of moles.

Question 25. Which of the following reactions will get affected by increase in pressure ? Also mention whether the change will cause the reaction to go to the right or left direction.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q25
Answer:  Only those reactions will be affected by increasing the pressure in which the number of moles of the gaseous reactants and products are different (np ≠ nr) (gaseous). With the exception of the reaction (1); all the reamaining five reactions will get affected by increasing the pressure. In general,

  • The reaction will go to the left if np> nr.
  • The reaction will go to the right if nr > np .
    Keeping this in mind,
  • (i) Increase in pressure will not affect equilibrium because np = nr = 3.
  • (ii) Increase in pressure will favour backward reaction because np (2) > nr (1)
  • (iii) Increase in pressure will favour backward reaction because np (10) > nr (9)
  • (iv) Increase in pressure will favour forward reaction because np (1) < nr (2)
  • (v) Increase in pressure will favour backward reaction because np (2) > nr(1)
  • (vi) Increase in pressure will favour backward reaction because np (1) > nr (0).

Question 26. The equilibrium constant for the following reaction is 1.6 x 105at 1024 K.
Find the equilibrium pressure of all gases if 10.0 bar of HBr is introduced into a sealed container at 1024 K.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q26
Ans.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q26.1

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q26.2

Question 27. Hydrogen gas is obtained from the natural gas by partial oxidation with steam as per the following endothermic reaction:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q27
Write the expression for Kp for the above reaction
How will the value of Kp and composition of equilibrium mixture be affected by:
(i) increasing the pressure, (ii) increasing the temperature, (iii) using a catalyst?
Answer: The expression for Kfor the reaction is:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q27.1
(i) By increasing the pressure, the number of moles per unit volume will increase. In order to decrease the same, the equilibrium gets shifted to the left or in the backward direction. As a result, more of reactants will be formed and the value of Kp will decrease.
(ii) If the temperature is increased, according to Le Chatelier’s principle, the forward reaction will be favoured as it is endothermic. Therefore, the equilibrium gets shifted to the right and the value of Kp will increase.
(iii) The addition of catalyst will not change the equilibrium since it influences both the forward and the backward reactions to the same extent. But it will be attained more quickly.

Question 28. What is the effect of:

  • (i) addition of H2 
  • (ii) addition of CH3OH
  • (iii) removal of CO
  • (iv) removal of CH3OH

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q28

Answer: 

  • (i) Equilibrium will be shifted in the forward direction.
  • (ii) Equilibrium will be shifted in the backward direction.
  • (iii) Equilibrium will be shifted in the backward direction.
  • (iv) Equilibrium will be shifted in the forward direction.

Question 29. At 473 K, the equilibrium constant Kc for the decomposition of phosphorus pentachloride (PCl5) is 8.3 x 10-3 . if decomposition proceeds as:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q29

  • (a) Write an expression for Kc for the reaction
  • (b) What is the value of Kc for the reverse reaction at the same temperature.
  • (c) What would be the effect on Kc if
    • (i) More of PCl5is added
    • (ii) Temperature is increased

Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q29.1

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q29.2
(c) (i) By adding more of PCl5, value of Kc will remain constant because there is no change in temperature.
(ii) By increasing the temperature, the forward reaction will.be favoured since it is endothermic in nature. Therefore, the value of equilibrium constant will increase.

Question 30. Dihydrogen gas used in Haber’s process is produced by reacting methane from natural gas with high temperature steam. The first stage of two stage reaction involves the formation of CO and H2 In second stage, CO formed in first stage is reacted with more steam in water gas shift reaction.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q30
If a reaction vessel at 400°C is charged with an equimolar mixture of CO and steam so that PCO = PH2O = 4.0 bar, what will be the partial pressure of H2 at equilibrium? Kp = 0.1 at 400°C.
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q30.1

Question 31. Predict which of the following will have appreciable concentration of reactants and products:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q31
Answer:  Following conclusions can be drawn from the values of Kc .
(a) Since the value of Kc is very small, this means that the molar concentration of the products is very small as compared to that of the reactants.
(b) Since the value of Kc is quite large, this means that the molar concentration of the products is very large as compared to that of the reactants.
(c) Since the value of Kc is 1.8, this means that both the products and reactants have appreciable concentration.

Question 32.The value of Kc for the reaction 302(g) —>203(g) is 2.0 x 10-50 at 25°C. If equilibrium concentration of 02 in air at 25°C is 1.6 x 10-2, what is the concentration of O3?
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q32

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q32.1

Question 33.
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q33
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q33.1

Question 34. What is meant by conjugate acid-base pair? Find the conjugate acid/base for the following species: HNO2, CH, HClO4 , OH, CO32-, S2-
Answer: An acid-base pair which differs by a proton only (HA———> A + H+) is known as conjugate acid-base pair.
Conjugate acid:HCN,H20,HCO3,HS.
Conjugate base:NO2,ClO4,O2

Question 35. Which of the following are Lewis Acids?
H2O,BF3, H+ and NH4+,
Answer:  BF3, H+ ions are Lewis acids.

Question 36. What will be the conjugate bases for the Bronsted acids?HF, H2S04 and H2C03?
Answer:  Conjugate bases: F, HSO4 , HCO3.

Question 37. Write the conjugate acids for the following Bronsted bases:
NH2, NH3 and HCOO
Answer: NH3, NH4+ and HCOOH

Question 38.The species H20, HCO3, HSO4 and NH3 can act both as Bronsted acid and base. For each case, give the corresponding conjugate acid and base.
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q38

Question 39. Classify the following species into Lewis acids and Lewis bases and show how these can act as Lewis acid/Lewis base?

  • (a) OH– ions
  • (b) F– (c) H+ 
  • (d) BCl3

Answer:  

  • (a) OH ions can demate an electron pair and act as Lewis base.
  • (b) F– ions can donate an electron pair and act’as Lewis base.
  • (c) H+ ions can accept an electron pair and act as Lewis acid.
  • (d) BCl3 can accept an electron pair since Boron atom is electron deficient. It is a Lewis acid.

Question 40. The concentration of hydrogen ions in a sample of soft drink is 3.8 x 10-3 M. What is the pH value?
Answer:  pH = – log [H+]

= – log (3.8 x 10-3)

= – log 3.8 + 3 = 3 – 0.5798

= 2.4202

= 2.42

Question 41. The pH of a sample of vinegar is 3.76. Calculate the concentration of hydrogen ion in it.
Answer: 

pH = – log [H+] or log [H+]

= – pH = – 3.76

= 4.24.-. [H+]

= Antilog 4.24

= 1.738 x  10-4 

= 1.74 x 10-4 M

Question 42. The ionization constant of HF, HCOOH and HCN at 298 K are is 6.8 x 10-4 , 1.8 x 10-4 and 4.8 x 10-9 respectively, Calculate the ionization constant of the corresponding conjugate base.
Answer: 

For F– , Kb =Kw/Ka= 10-14/(6.8 x 10-4) = 1.47 x 10-11 = 1.5 x 10-11 .
For HCOO-, Kb = 10-14/(1.8 x 10-4) = 5.6 x 10-11 
For CN, Kb= 10-14/(4.8 X 10-9) = 2.08 x 10-6

Question 43. The ionization constant of phenol is 1.0 x 10-10. What is the concentration of phenolate ion in 0.05 M solution of phenol? What will be its degree of ionization if the solution is also 0.01 M in sodium phenolate?
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q43

Question 44. The-first ionization constant of H2S is 9.1 x 10-8. Calculate the concentration of HS ions in its 0.1 M solution and how will this concentration be affected if the solution is 0.1 M in HCl also? If the second dissociation constant of H2S is 1.2 x 10-13, calculate the concentration of S2-under both conditions.
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q44

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q44.1

Question 45. The ionization constant of acetic acid is 1.74 x 10-5. Calculate the degree of dissociation of acetic acid in its 0.05 M solution. Calculate the concentration of acetate ions in the solution and its pH.
Answer:

Question 46. It has been found that the pH of a 0.01 M solution of an organic acid is 4.15. Calculate the concentration of the anion, the ionization constant of the acid and its PKa.
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q46

Question 47. Assuming complete dissociation, calculate the pH of the following solutions:

  • (a) 0.003 M HCl
  • (b) 0.005 M NaOH
  • (c) 0.002 M HBr 
  • (d) 0.002 M KOH

Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q47

Question 48. Calculate the pH of the following solutions:

  • (a) 2g ofTlOH dissolved in water to give 2 litre of the solution
  • (b) 0.3 g of Ca(OH)dissolved in water to give 500 mL of the solution
  • (c) 0.3 g of NaOH dissolved in water to give 200 mL of the solution
  • (d) l mL of 13.6 M HCl is diluted with water to give 1 litre of the solution.

Answer:

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q48

Question 49. The degree of ionization of a 0.1 M bromoacetic acid solution is 0.132. Calculate the pH of the solution and the PKa of bromoacetic acid.
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q49

Question 50. The pH of0.005 M codeine (C18H21N03) solution is 9.95. Calculate the ionization constant and PKb.
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 7 Equilibrium Q50