CLASS 7 NCERT SOLUTION FOR ENGLISH (HONEYCOMB) POEM UNIT – 7 Dad and the Cat and the Tree

Dad and the Cat and the Tree

NCERT Solutions Class 7 English – Unit 7 Poem

Working with the Poem

Question 1. 

Why was Dad sure he wouldn’t fall?

Answer: 

Dad was sure that he wouldn’t fall because he thought that he was a great climber.

Question 2: 

Which phrase in the poem expresses Dad’s self-confidence best?

Answer: 

The phrase in the poem that expresses Dad’s self-confidence best is:

“Easy as winking to a climber like me.”

Question 3: 

Describe Plan A and its consequences.

Answer: 

Plan A was to climb the tree with the help of a ladder. Although the ladder slipped and Dad fell on the ground.

Question 4: 

Plan C was a success. What went wrong then?

Answer: 

Plan C was a success. Dad reached the place where the cat was stuck. But, the moment he reached the place, the cat jumped onto the ground.

Question 5: 

The cat was very happy to be on the ground. Pick out the phrase used to express this idea.

Answer: 

The phrase that expresses the idea that ‘the cat was very happy to be on the ground’ is:

“Smiling and smirking”.

Question 6:

Describe the Cat and Dad situation in the beginning and at the end of the poem.

Answer: 

In the beginning, the cat was stuck on the tree and Dad was looking at it from the ground. At the end, Dad got stuck on the tree and the cat was free on the ground.

Question 7: 

Why and when did Dad say each of the following?

(i) Fall?

(ii) Never mind

(iii) Funny joke

(iv) Rubbish

Answer: 

(i) Fall?: As his wife warned him against falling, Dad said “fall?”, showing an expression of confidence that a climber like him can never fall.

(ii) Never mind: As Dad fell from the tree, he said “Never mind” while brushing the dirt off his clothes.

(iii) Funny joke: As his wife warned him again, he said “funny joke” again boasting his climbing skills.

(iv) Rubbish: Dad said this as he was yet again warned by his wife when he fell after trying plan B too.

Question 8: 

Do you find the poem humorous? Read aloud lines which make you laugh.

Answer: 

Yes, the poem is humorous. Lines that made me laugh are:

“Then he swung himself up

On a branch. It broke.”

“The cat gave a yell

And sprang to the ground,”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.