Class 8 Maths NCERT Solutions for Chapter – 2 Linear Equations In One Variable Ex – 2.5

Linear Equations In One Variable

Question 1.
\frac { x }{ 2 } -\frac { 1 }{ 5 } =\frac { x }{ 3 } +\frac { 1 }{ 4 }
Solution:

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 53
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 54

Question 2.
\frac { n }{ 2 } -\frac { 3n }{ 4 } +\frac { 5n }{ 6 } =21
Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 55

Question 3.
x+7-\frac { 8x }{ 3 } =\frac { 17 }{ 6 } -\frac { 5x }{ 2 }
Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 56
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 57

Question 4.
\frac { x-5 }{ 3 } =\frac { x-3 }{ 5 }
Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 58

Question 5.
\frac { 3t-2 }{ 4 } -\frac { 2t+3 }{ 3 } =\frac { 2 }{ 3 } -t
Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 59
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 60

Question 6.
m-\frac { m-1 }{ 2 } =1-\frac { m-2 }{ 3 }
Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 61

Simplify and solve the following linear equations:

Question 7.
3(t – 3) = 5(2t + 1)

Solution:

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 62

Question 8.
15(y – 4) – 2 (y – 9) + 5(y + 6) = 0

Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 63

Question 9.
3(5z – 7) – 2(9z – 11) = 4(8z – 13) – 17

Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 64

Question 10.
0.25(4f – 3) = 0.05(10f – 9).

Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations In One Variable 65

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification