Class 7 Science NCERT Solutions for Chapter – 4 Heat

Heat

Question 1.
State similarities and differences between the laboratory thermometer and the clinical thermometer.

Solution:
Similarities :

  1. Both contain mercury in bulb.
  2. Both use Celsius scale on glass tube.

Differences :

  1. The temperature on laboratory thermometer falls by itself, but not so in clinical thermometer.
  2. The range of laboratory thermometer is much higher than clinical thermometer.

Question 2.
Give two examples each of conductors and insulators of heat.

Solution:

  1. Conductors—steel
  2. copper Insulators—wood, plastic.

Question 3.
Fill in the blanks :
(a)
 The hotness of an object is determined by its.
(b) Temperature of boiling water cannot be measured by a thermometer.
(c) Temperature is measured in degree.
(d) No medium is required for transfer of heat by the process of.
(e) A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. It transfers heat to its other end by the process of.

Solution:

Do your self ……

Question 4.
Match the following :

  1.  Land breeze blows during
  2.  Sea breeze blows during
  3.  Dark coloured clothes are preferred during
  4. Light coloured clothes are preferred during

Solution:
1-(d)
2-(c)
3-(b)
4-(a).

Question 5.
Discuss why wearing more layers of clothing during winter keeps us warmer than wearing just one thick piece of clothing?

Solution:
If there are more than one layer of clothes, air would be trapped in between them. Air is a poor conductor of heat. This increases the insulation and thus comfortability of the clothes as a whole.

Question 6.
Look at Mark where the heat is being transferred by conduction, by convection and by radiation.
NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4 Heat image 1
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4 Heat image 2

Question 7.
In places of hot climate, it is advised that the outer walls of houses be painted white. Explain.

Solution:
Objects with white surface reflect more heat and absorb less. So, less heat from outside would enter the house.

Question 8.
One litre of water at 30°C is mixed with one litre of water at 50°C. The temperature of the mixture will be
(a)
 80°C
(b) more than 50°C but less than 80°C 20°C
(c) between 30°C and 50°C
(d) between 30°C and 50°C

Solution:
(d) between 30°C and 50°C

Question 9.
An iron ball at 40°C is dropped in a mug containing water at 40°C. The heat will
(a)
 flow from iron ball to water.
(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball.
(c) flow from water to iron ball.
(d) increase the temperature of both.

Solution:
(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball.

Question 10.
A wooden spoon is dipped in a cup of ice cream. Its other end
(a)
 becomes cold by the process of conduction.
(b) becomes cold by the process of convection.
(c) becomes cold by the process of radiation.
(d) does not become cold.

Solution:
(d) does not become cold.

Question 11.
Stainless steel pans are usually provided with copper bottoms. The reason for this could be that
(a)
 copper bottom makes the pan more durable.
(b) such pans appear colourful.
(c) copper is a better conductor of heat than the stainless steel.
(d) copper is easier to clean than the stainless steel.

Solution:
(c) copper is a better conductor of heat than the stainless steel.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification