Class 7 NCERT Solutions for Social Science (Geography) Chapter – 1 Environment

Environment

Text Book Page No . 3

Question 1.
Look at your surroundings.Make a list of uses that the land in your neighbourhood is being put to.

Answer:
Land in our neighbourhood is being used in various ways :

  1. Some pieces of land are used for agriculture.
  2. Some pieces of land are used for making buildings, roads etc..
  3. On some lands, big schools and parks are developed.
  4. Some other pieces of lands are used for making hospitals, playgrounds,Temples,Mosques,Churches,etc.

Question 2.
Where does the water you use in your home and school come from? Make a list of different uses of water in our daily life. Have you seen anyone wasting water? How?

Answer:
(1) The water we use in our home and school comes from the water treatment plants which receive it from rivers for cleaning. Rivers get water from rain.

(2) Following are the different uses of water in daily life :
(a) For drinking.
(b) For washing clothes, utensils, vehicles, etc.
(c) For bathing and cooking food.
(d) For watering garden plants and irrigating crops.
Yes. I have seen females at municipality taps collecting water. Very often they fight with each other and the water overflows from the bucket about which they are least bothered. In such cases the people standing in queue also suffer.

Question 3.
Observe the sky while coming to school. Make a note whether the day is cloudy, rainy, sunny, foggy, etc.

Answer:
Students do themselves.

Text Book Page No. 4

Question 1.
Sketch or bring photographs of your place like the students in the story.

Answer:
Students do themselves.

Text Book Page No. 5

Let’s do

Talk to some elderly person in your neighbourhood and collect information about
(1) The trees in his/her neighbourhood when he/she was your age.

Answer:
Mango, banana, litchi, jamun, plum.

(2) The indoor games he/she played.

Answer:
Boys – Playing cards, hide and seek, pithhoo.Girls – Gudde, Gudiya Ki Shaadi, Stapu, gitti.

(3) His/Her favourite fruit at your age.

Answer:
Mango

(4) How did they make themselves comfortable during hot summers and cold winters ?

Answer:
During summers – Using hand fans, bathing in pond or river, drinking water from earthen pots (matkas or surahi).
During winters – Covering body with blankets, sitting in the sun, warming hands from angithi, sitting around the fire in groups.

(5) Display your answers on a wall/ bulletin board.

Answer:
Students do themselves.

Exercise Questions and Answers

Question 1.
Answer the following questions :

(1) What is an ecosystem?

Answer:
The system formed by the interaction between living organisms themselves and between living organisms and their surroundings is called an ecosystem.

(2) What do you mean by natural environment?

Answer:
All those things which are naturally existing around us are together called natural environment.

(3) Which are the major components of the environment?

Answer:
Following are the major components of environment :
(a) Natural components,
(b) Human-made components,
(c) Activities and interactions of human beings.

(4) Give four examples of human- made environment.

Answer:
Bridges, parks, buildings, roads, etc. are examples of human-made environment.

(5) What is lithosphere?

Answer:
Lithosphere is the hard top layer of the earth.

(6) Which are the two major components of biotic environment?

Answer:
Plants and animals are the two major components of biotic environment.

(7) What is biosphere?

Answer:
A narrow zone on the earth where land, air and water support life by interacting with each other is called biosphere.

Question 2.
Tick the correct answer :

(1) Which is not a natural ecosystem?
(a) Desert
(b) Aquarium
(c) Forest
Answer:
(b) Aquarium

(2) Which is not a component of human environment?
(a) Land
(b) Religion
(c) Community
Answer:
(a) Land

(3) Which is a human made environment?
(a) Mountain
(b) Sea
(c) Road
Answer:
(c) Road

(4) Which is a threat to environment?
(a) Growing plant
(b) Growing population
(c) Growing crops
Answer:
(b) Growing population

Question 3.
Match the following :

Biosphereblanket of air which surrounds the earth
Atmospheredomain of water
Hydrosphereour surroundings
Environmentnarrow zone where land, water and air interact

Answer:

Biospherenarrow zone where land, water and air interact
Atmosphereblanket of air which surrounds the earth
Hydrospheredomain of water
Environmentour surroundings

Question 4
Give reasons :

(1) Man modifies his environment.

Answer:
Man modifies his environment to meet his various needs. For example, he clears forests for obtaining land for agriculture and for making shelter. He extracts minerals from the earth for making various things. He makes dams for producing electricity. These are a few of the ways in which man modifies his environment.

(2) Plants and animals depend on each other.

Answer:
Animals, whether carnivores or herbivores, ultimately depend on plants for their food. Also, plants provide fresh oxygen to animals to breathe in. These keep the environment clean and provide shelter to a number of animals. On the other hand, animals provide carbon dioxide which plants use for making their food. Dead and decaying matter of animals provide nutrients to plants to help them grow.

Activity

Imagine an ideal environment where you would love to live. Draw the picture of your ideal environment.

Answer:
Students do themselves.