CLASS 7 NCERT SOLUTIONS FOR SOCIAL SCIENCE (CIVICS) CHAPTER – 5 Women Change the World

Women Change the World

Text Book Page No. 55

Question 1.
Draw images of following :
A former, a factory worker, a nurse, a scientist, a pilot, a teacher.

Answer:
Students do these themselves.

Question 2.
See what images your class drew by filling in the table below. Add up the number of male and female images separately for each occupation.

Answer:
[Hints : Answer of each student may vary as per variation in the number of students in the class and the images made by them. A sample of number and category of images drawn by a class consisting of 40 students is given below ]

CategoryMale imageFemale image
Teacher0436
Farmer3901
Factory worker3802
Nurse0040
Scientist3901
Pilot3802
Total15882

Question 3.
Are there more images of men than women ?

Answer:
Yes. There are 158 images of men and 82 images of women.

Question 4.
In what kinds of jobs were there more images of men than women ?

Answer:
There are more images of men in farming, factory work, scientist and pilot than women.

Question 5.
Have all the nurses been drawn as females ? Why ?

Answer:
Yes, all the nurses have been drawn as females. Because, we always see the nurses are women in a particular white uniform. This is also because women have caring nature great.

Question 6.
Are there fewer images of female farmers ? If so, why ?

Answer:
Yes, there is only one image of female farmer. The reason is that whenever the word farmer comes either in book, news, T.V. the image shown is of a male.

Text Book Page No. 56

Question 1.
How does your class exercise compare with Rosie Ma’am’s class exercise ?

Answer:
In my class exercise and Rosie Ma’am’s class exercise the ratio of male and female images are more or less the same with very small number of variations.

Text Book Page No. 58

Read the story given on textbook page 58 and answer the questions.

Question 1.
If you were Xavier, what subject would you choose and why ?

Answer:
If I were Xavier, I would choose science. Because, I want to be a scientist and to discover how the water can be used as fuel to drive any engine.

Question 2.
In your experience, what are some of the other pressures that boys experience ?

Answer:
(1) The boys experience some others pressures from the parent that they are boys so they have to choose those subjects which can be more job-oriented.

(2) They have to carry the responsibility of the family. They are also reminded that their neighbour boys are doing very well in a particular subject.

Text Book Page No. 62

Question 1.
What percentage of children leave school at the elementary level ?

Answer:
52 per cent of children leave school at the elementary level.

Question 2.
At which level of education do you see the highest percentage of children leaving ?

Answer:
At secondary (classes 9-10) level of education the highest percentage (63 per cent) of children are leaving schools.

Question 3.
Why do you think that the percentage of Adivasi girls and boys leaving school is higher than that of any other.group ?

Answer:
The reason of higher percentage of Adivasi girls and boys for leaving school than that of any other group are as under :
(1) In Adivasis social system, everyone of the family right from children who can move freely to women has to do some activity of his/ her share to survive. So, children look after the goats, sheeps, etc. in the grazing field. For this purpose they leave school in higher percentage.

(2) The Adivasis have very rigid culture of their economic activity. They can’t come out of this long chain of livelihood very easily. This is the other reason of their leaving school in higher percentage than any other groups.

Text Book Page. No. 63

Question 1.
From the table given on page 62 of the textbook, convert the figures of primary class children who leave school into a bar diagram. The first two percentages have already been converted for you in the bar diagram on the page 63.

Answer:
NCERT Solutions for Class 7 Social Science civics 5 img 2

Exercise Questions and Answers

Question 1.
How do you think stereotypes, about what women can or cannot do, affect women’s right to equality ?

Answer:
One of the stereotypes of our society about the women is that they can be a better nurse than an army officer. The reason is that they are more patient and gentle.

But women cannot be a scientist because it requires a technical mind which they don’t have. But there are women who have proved these stereotypes wrong.

For example: Kiran Bedi, the first women IPS officer who has set a chain of records of successes in police service.

Other example, Kalpana Chawla, the first women of Indian origin went into the space after getting success in studying astrophysics. Thus, the above stereotypes of our society affect women’s right to equality.

Question 2.
List one reason why learning the alphabet was so important to women like Rashsundari Devi, Ramabai and Rokeya.

Answer:
Learning the alphabet was so important to women like Rashsundari Devi, Ramabai and Rokeya because :

(1) In communities, in which sons were taught to read and write, daughters were not allowed to learn even the alphabet.

(2) At that time it was believed that if a woman learnt to read and write, she would bring bad luck to her husband and become a widow.

Question 3.
“Poor girls drop out of school because they are not interested in getting an education.” Re-read the last paragraph on page 62 and explain why this statement is not true.

Answer:
The statement “Poor girls drop out of school because they are not interested in getting an education” is not true because :

  1. There are neither proper school nor teacher, who teach on a regular basis in rural areas.
  2. There is no transport facilities like buses or vans if schools are far away from people’s homes. As a result, parents are not willing to send their girls to school.
  3. Most of the families are too poor to bear the cost of educating all their children.

Question 4.
Can you describe two methods of struggle that the women’s movement used to raise issues? If you had to organise a struggle against stereotypes, about what women can or cannot do, what method would you employ from the ones that you have read about ? Why would you choose this particular method ?

Answer:
(1) The two methods of struggle that women’s movement used are :

Campaigning : It is an important part of women’s movement in a planned way to achieve a certain purpose or goal. For example, women’s campaign led the Supreme Court to formulate guidelines in 1997 to protect women against sexual harassment at the work place and within educational institutions.

Protesting : Protesting is a method of struggle of an individual or group of people against the unfavorable law or policy. For example, women protested against the violation of women’s rights of better treatment by the husband and in laws at home.

(2) If I had to organise a struggle against stereotypes, I would employ campaigning method.

(3) I would choose this particular method because it raises the issues and. makes aware the people concerning to the problem, positively. It leads the decision-making authority to go in depth of the issue.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification