Class 7 NCERT Solutions for Social Science (Civics) Chapter – 10 Struggles for Equality

Struggles for Equality

Text Book Page No. 115

Question 1.
What do you think is meant by the expression ‘power over the ballot box’ ? Discuss.

Answer:

  1. The expression ‘power over the ballot box’ means all adults in India have the equal right to vote during elections.
  2. This ‘power over the ballot box’ has been used by the people to elect or replace their representatives.

Text Book Page No. 116

Question 1.
Can you think of one person in your family, community, village, town or city whom you respect because of their fight for equality and justice ?

Answer:
Yes, Mohan, my elder brother in family, Rameshwari in community, Aadil in my village, Radhey Shyam in town nearby my village are few people whom I respect because of their fight for equality and justice.

Text Book Page No. 118

Question 1.
What issue is the Tawa Matsya Sangh (TMS) fighting for ?

Answer:
The Tawa Matsya Sangh (TMS) is fighting for the rights of the displaced forest dwellers of the Satpura forest in Madhya Pradesh.

Question 2.
Why did villagers set up this organisation ?

Answer:
The villagers set up the Tawa Matsya Sangh to protect their rights to continue fishing for their livelihood.

Question 3.
Do you think that the large-scale participation of villagers has contributed to the success of the TMS ? Write two lines on why you think so.

Answer:

  1. Yes. The large-scale participation of villagers has contributed to the success of the TMS.
  2. Because of villagers’ participation in protests organised by TMS, the government created a committee which recommended that fishing rights be granted to villagers.
  3. As a result, in 1996, the Madhya Pradesh government decided to give displaced fishing rights for the reservoir to the people.

Text Book Page No. 119

Question 1.
Can you think of an incident in your life in which one person or a group of people came together to change an unequal situation.

Answer:
Students, do this question themselves.

Text Book Page No. 120

Question 1.
What is your favourite line in the song given on page 120 ?

Answer:
My favourite line in the song given on page 120 is ‘My hunger has the right to know Why grain rots in godowns While I don’t even get a fistful of rice’

Question 2.
What does the poet mean when he says, “My hunger has the right to know” ?

Answer:
When poet says, “My hunger has the right to know” he means that his hunger has the right to know why grain rots in godowns.

Question 3.
Can you share with your class a local song or a poem on dignity that is from your area ?

Answer:
Students do this question themselves.
[Hints : For the guideline, a local song is given below]
Kaune disha mein leke chala re batohia A thahri, re thahri, din jayega gujri Gadi hakan de . Kauh disa ….Kitni door ab kitni door hai ai Chandan tera gaon ho Jitna apna lagne lage jab koi bulaye leke nam ho

Text Book Page No. 121

Question 1.
What role does the Constitution play in people’s struggles for equality ?

Answer:
(1) The Indian Constitution recognizes the equality of all persons. This is the reason that movements and struggles for equality in India continuously refer to the Indian Constitution.

(2) For example, the fish workers in the Tawa Matsya Sangh (TMS) hope that the provisions of the Constitution will become a reality through their participation in the movement for equality.

Question 2.
Can you make up a social advertisement on equality ? You can do this in small groups.

Answer:
Students, do this question themselves.
[Hints : The answer of this question may vary student to student. For their guidance a sample answer is given below]
“This is public park. We can play here as you play.”
Raghu (a poor boy with his two brothers and one sister) replied to Ranveer (a rich boy).

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.