CLASS 7 NCERT SOLUTION FOR ENGLISH (AN ALIEN HAND) CHAPTER – 5 Golu Grows A Nose

Golu Grows A Nose

NCERT Solutions Class 7 English – Chapter 5

Exercises

Question 1. 

Whom does Golu ask, “Why don’t you ever fly like other birds?”

Answer: 

Golu asks the given question to the ostrich.

Question 2.

Which uncle of Golu had red eyes?

Answer: 

Hippopotamus, Golu’s huge uncle, had red eyes.

Question 3.

Golu’s relatives did not answer his questions because

(i) they were shy.

(ii) the questions were too difficult.

(iii) Golu was a naughty baby.

Answer: 

(ii) the questions were too difficult.

Question 4. 

Who advised Golu to go to the Limpopo River?

Answer: 

The mynah bird advised Golu to go to the Limpopo River.

Question 5. 

Why did Golu go to the river?

Answer: 

Golu went to the river because he wanted to know what a crocodile looks like and what he eats for his dinner.

Question 6. 

The crocodile lay on the bank of the Limpopo River. Golu thought it was

(i) a living crocodile.

(ii) a dead crocodile.

(iii) a log of wood.

Answer: 

(iii) a log of wood.

Question 7. 

What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?

Answer: 

The crocodile shed “crocodile tears” to show that it was a real crocodile.

Question 8. 

Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you.”

The crocodile said this because

(i) he couldn’t stand up.

(ii) he wanted to eat Golu.

(iii) Golu was deaf.

Answer: 

(ii) he wanted to eat Golu.

Question 9. 

Who helped Golu on the bank of the river?

Answer: 

The python helped Golu on the bank of the river.

Question 10. 

Name two things the elephant can do with his trunk, and two he cannot.

Answer: 

The elephant can do the following things with his trunk:

  • He can pluck fruits and leaves from the tree with his trunk.
  • He can keep away the insects.

The elephant cannot do the following things with his trunk:

  • He cannot use it as his legs.
  • He cannot see with the help of his trunk.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification