Class 7 Maths NCERT Solutions for Chapter 2 Fractions and Decimals EX – 2.3

Fractions and Decimals

Question 1.
Find :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 37
Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 38

Question 2.
Multiply and reduce to lowest form (if possible) :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 39
Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 40

Question 3.
Multiply the following fractions :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 41
Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 43

Question 4.
Which is greater?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 44
Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 45

Question 5.
Saili plants 4 saplings in a row, in her garden. The distance between two adjacent saplings is \frac { 3 }{ 4 }  m. Find the distance between the first and the last sapling.

Solution:
Let four saplings be planted in a row at the points A, B, C and D such that AB = BC = CD = \frac { 3 }{ 4 }  m
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 47

Question 6.
Lipika reads a book for 1 \frac { 3 }{ 4 }  hours everyday. She reads the entire book in 6 days. How many hours in all were required by her to read the book?

Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 48

Question 7.
A car runs 16 km using 1 litre of petrol. How much distance will it cover using 2 \frac { 3 }{ 4 }  litres of petrol?

Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 49

Question 8.
(a) (i) Provide the number in the box ( ), such that \frac { 2 }{ 3 }  × ( ) = \frac { 10 }{ 30 }
(ii) The simplest form of the number obtained in ( ) is __________
(b) (i) Provide the number in the box ( ) such that \frac { 3 }{ 5 }  × ( ) = \frac { 24 }{ 75 }
(ii) The simplest form of the number obtained in ( ) is __________

Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 50

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.