Class 7 Maths NCERT Solutions for Chapter 2 Fractions and Decimals EX – 2.2

Fractions and Decimals

Question 1.
Which of the drawings (a) to (d) show :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 19
Solution:
(i) → (d)
(ii) → (b)
(iii) → (a)
(iv) → (c)

Question 2.
Some pictures (a) to (c) are given below. Tell which of them show :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 20
Solution:
(i)  → (c)
(ii) → (a)
(iii) → (b)

Question 3.
Multiply and reduce to lowest form and convert into a mixed fraction.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 21
Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 22
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 23

Question 4.
Shade :
(i)
 \frac { 1 }{ 2 }  of the circles in box (a)
(ii) \frac { 2 }{ 3 }  of the triangles in box (b)
(iii) \frac { 3 }{ 5 }  of the squares in box (c).
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 24
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 25

Solution:

Do your self ……….

Question 5.
Find :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 26
Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 27
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 28

Question 6.
Multiply and express as a mixed fraction :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 29
Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 30

Question 7.
Find :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 33
Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 30

Question 8.
Vidya and Pratap went for a picnic. Their mother gave them a water bottle that contained 5 liters of water. Vidya consumed \frac { 2 }{ 5 }  of the water. Pratap consumed the remaining water.
(i)
 How much water did Vidya drink?
(ii) What fraction of the total quantity of water did Pratap drink ?

Solution:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 35
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals 36

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification