Class 6 Science NCERT Solutions for Chapter – 8 Body Movements

Body Movements

Question 1.
Fill in the blanks :

(a) Joints of the bones help in the __________ of the body.
Answer:
Movement

(b) A combination of bones and cartilages forms the __________ of the body.
Answer:
Skeleton

(c) The bones at the elbow are joined by a __________ joint.
Answer:
Hinge

(d) The contraction of the __________ pulls the bones during movement.
Answer:
Muscles

Question 2.
Indicate true (T) and false (F) among the following sentences :

(a) The movement and locomotion of all animals is exactly the same.
Answer:
False

(b) The cartilages are harder than bones.
Answer:
False

(c) The finger bones do not have joints.
Answer:
False

(d) The fore arm has two bones.
Answer:
True

(e) Cockroaches have an outer skeleton.
Answer:
True

Question 3.
Match the items in Column I with one or more items of Column II:

Column IColumn II
Upper jawhave fins on the body
Fishhas an outer skeleton
Ribscan fly in the air
Snailis an immovable joint
Cockroachprotect the heart
shows very slow movement
have a streamlined body

Answer:

Column IColumn II
Upper jawis an immovable joint
Fishhave fins on the body
Ribsprotect the heart
Snailshows very slow movement
Cockroachhas an outer skeleton

Question 4.
Answer the following:

(a) What is a ball and socket joint ?

Answer:
In ball and socket joints the rounded end of one bone fits into the hollow space of the other bone. In this type of joint, one bone remains fixed while the other can move freely in all directions.

(b) Which of the skull bones are movable ?

Answer:
Lower jaw bones are movables.

(c) Why can our elbow not move backwards ?

Answer:
Our elbow can not move backwards due to hinge joint.

InText Questions and Answers

Activity 1

Take a deep breath and hold it for a little while. Feel your chest bones and the back bone by gently pressing the middle of the chest and back at the same time.

Now Answer the questions :

Question 1.
Did all the ribs seem similar ?

Answer:
No.

Question 2.
How many ribs could you count ?

Answer:
Nine.

Question 3.
Name two very important and delicate organs that are protected by the box made of ribs.

Answer:
Heart and lungs.

Activity 2

Ask a friend to touch his toes without bending his knees. Put your fingers at the centre of his back. Can you feel some long and hard structure? Starting from the neck, move your fingers downwards on the back of your friend. What you feel is his backbone.
NCERT Solutions for Class 6 Science img 18

Now Answer the question :

Question 1.
Is the backbone flat or does it have ups and downs ? It is a single bone or made of many bones ?

Answer:
Back bone has ups and downs. Backbone is made of many small bones.
The rib cage is joined to these bones.
NCERT Solutions for Class 6 Science img 19

Activity 3

Make a paper boat. Put it in water and push it with one narrow end pointing forward [Fig. 8.3 (a)].
NCERT Solutions for Class 6 Science img 20
NCERT Solutions for Class 6 Science img 21

Now Answer the question :

Question 1.
Did it go into the water easily ?

Answer:
Yes , Now hold the boat sideways and push it into the water from the broad side [Fig. 8.3 (b)].

Question 2.
Are you able to make the boat move in water when you push it from this side ?

Answer:
No, it is not easy to push it from the side.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.